<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 15, 2018

15 juli: de dag dat Turken en Koerden samen Turkije redden

Het was de langste nacht ooit voor Turkije op 15 juli 2016. Het land kreeg met een staatsgreep te maken waarmee putschisten eigenlijk niet alleen de democratisch gekozen regering wilden omverwerpen, maar iets groters beoogden: de verdeling en daarmee de complete vernietiging van het huidige herrijzende Turkije.

Het waren een ‘handjevol’ FETO-terroristen in uniform die zich geïnfiltreerd hadden in het Turkse leger. Die zouden als de dag kwam in opdracht van hun kopstuk en terreurleider in de VS een poging wagen tegen het Turkse volk. De slapende cellen waren vergeten dat het volk waarmee ze te maken kregen de Turken waren, die met miljoenen klaar stonden te sterven voor hun land.

Zo wordt het verhaal vertelt op grote Turkse nieuwszenders, die zondag de grootschalige herdenkingen bijwonen. Zij interviewen familieleden van martelaren, de volkshelden, en veteranen over de volksstrijd om het eigen land. Op die dag kwam heel Turkije bijeen en vormde het een ongekende eenheid; politieke opvattingen werden opzij gezet.

Elk van de 251 martelaren en 2.196 gewonden heeft zijn eigen heldendaad. Zij twijfelden geen enkel moment toen bekend werd dat FETO-leden een couppoging waagden en bruggen, bases, vliegvelden, politiecentra, tv-stations en pleinen met tanks bezetten. Turken stroomden er met miljoenen op af.

“We gaan dit niemand laten vergeten, ook niet de (westerse) mensen die de couppoging bagatelliseren”, klinkt het veelvuldig op de Turkse tv. Critici gingen zo ver over de schreef dat de couppoging zelfs ‘theater’ is genoemd.

“Ik ben van Koerdische afkomst maar hou meer van dit land dan wie dan ook. Ik ben klaar om te sterven voor Turkije”, is een van de vaak voorkomende reactie van de volksveteranen.

Turken sliepen die nacht niet. Het land is letterlijk met de blote hand gered, zonder wapens tegen zwaarbewapende FETO-militanten. Zo sprongen Turken voor tanks en werden eigen dure auto’s als beschermschild gebruikt. Ook is een Marokkaanse held voor Turkije gestorven. (LEES meer)

In Kahramankazan werden eigen langverwachte gewassen in brand gestoken zodat coup-F16’s niet konden opstijgen. Sommige Turken lagen zelfs op de startbaan; die F16’s mochten hoe dan ook niet de lucht in (LEES meer). Ook gooide een Turk een breekijzer van het dak af naar een laagvliegende straaljager in Ankara; een teken dat alles was ingezet tegen putschisten. (VIDEO)

Het lukte de coupplegers ook niet om de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan te ontvoeren. Die ontsnapte met 15 minuten van een aankomende moordploeg. Wel verloor Erdoğan een deel van zijn lijfwachten tijdens een eerste aanval op zijn hotel. Er moest ook in de lucht iets gedaan worden aan de F-16’s die hem opwachtten in Istanbul. Het regeringstoestel kreeg een andere vluchtcode, de verkeerstoren werd uit handen van putschisten gered en alle baanlichten werden uitgezet. Het lukte de FETO’ers ook niet om tv-stations te kapen.

Het tij keerde rond middernacht om voor de putschisten. Zij werden ondanks hun landverraad door de Turkse politie beschermd tegen woedende Turken die bij de confrontatie met de coupplegers met grote moeite zijn tegengehouden. De coupplegers worden tot op de dag van vandaag berecht.

Op zondag wordt de couppoging en redding van het land overal in Turkije herdacht.

(Beelden van de nacht van de couppoging en FETO-bombardementen)

(Documentaire in het Engels)

(Meer beelden)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC – AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-07-2018

Jul 15, 2018
Loading posts...