<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 12, 2018

Alliantie Turkije-Sudan verandert geopolitiek Rode Zee: ‘Sommige landen niet blij’

De recente militaire en economische samenwerking tussen regionale actoren – met name Turkije en Sudan – zal waarschijnlijk de geopolitiek van de Rode-Zeegebieden veranderen, melden deskundigen.

Volgens analisten lijkt de recente toename van de Turkse invloed in en rond de Rode Zee sommige van deze actoren te hebben geïrriteerd, waaronder Egypte, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Zij geloven dat de Golfspleet die in de zomer van 2017 begon en die inmiddels tot een diepe kloof in het hele Midden-Oosten heeft geleid, een ongekende invloed heeft gehad op de geopolitiek van de Rode Zee.

Terwijl Turkije Qatar heeft gesteund, heeft Khartoum een ​​neutrale houding aangenomen tussen de twee rivaliserende kampen.

Na het historische bezoek van vorig jaar aan Sudan door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, hebben de twee landen ernaar gestreefd hun totale handelsvolume van 500 miljoen dollar te verhogen naar 10 miljard dollar.

Ze hebben ook 12 afzonderlijke samenwerkingsovereenkomsten ondertekend op het gebied van veiligheid, toerisme en militaire samenwerking, terwijl Turkije werd gecontracteerd voor de wederopbouw van een vervallen zeehaven in het Ottomaanse tijdperk op het Suakin-eiland in Sudan en een haven voor civiel en militair gebruik.

Economie

Sinds het bezoek van Erdoğan afgelopen december is het totale handelsvolume tussen de twee landen verdubbeld, vertelde de voormalige Sudanese investeringsminister Mubarak al-Fadil onlangs aan een Turks persbureau.

Al-Fadil zei dat Turkije een van de belangrijkste investeerders in Sudan is geworden en liet weten dat het totale handelsvolume van de twee landen al is gestegen van 500 miljoen dollar tot zo’n 2 miljard dollar.

Volgens een recent rapport van het investeringsministerie van Sudan bereikte de Turkse investering in Sudan vorig jaar 2 miljard dollar, met 288 door Turkije gefinancierde projecten die momenteel aan de gang zijn in het land.

Sudanese import uit Turkije omvat elektronica, auto-onderdelen, boilers, staalapparatuur, plastic producten, textiel en papier. De Turkse import uit Sudan omvat ondertussen oliezaad en fruit, suiker en suikerproducten, onafgewerkt leder, hars en katoen.

Dit jaar was sprake van een grote instroom van Turkse investeringen in Sudan naast verschillende bezoeken op hoog niveau tussen de twee partijen door economische en politieke functionarissen.

In maart tekende het Turkse bouwbedrijf Summa een miljoenendeal met Sudan om de ​​nieuwe internationale luchthaven van Khartoum te bouwen. Vier maanden later ondertekenden de Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci en de Sudanese minister van Handel, Hatim al-Sir Ali, een associatieovereenkomst om de bilaterale handel te stimuleren.

In september won de Turkish Petroleum Corporation (TPAO) een concessie om olie te zoeken in Sudan. Daarnaast heeft Sudan sinds 2014 zo’n 12.500 hectare grond aan Turkse bedrijven toegewezen voor gebruik in verschillende landbouwinvesteringsprojecten.

Leger

Na een ontmoeting met de Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar vorige week, zei de Sudanese president Omar al-Bashir dat de bilaterale militaire banden de komende tijd enorm zullen worden versterkt.

Beveiligingsexpert Ahmed al-Tuhami vertelde aan een Turkse nieuwsdienst dat Sudan veel voordelen zou halen uit een intensievere militaire samenwerking, die, zei hij, zou dienen om Sudan te versterken ten opzichte van zijn regionale rivalen.

Het zou ook het Sudanese leger in staat stellen om te profiteren van de Turkse ervaring, opleiding en militaire knowhow, voegde hij eraan toe. “Dit militaire partnerschap zal Sudan ook helpen zijn eigen veiligheid te beschermen in een toch al tumultueuze regio”, zei al-Tuhami.

“De Sudanese-Turkse alliantie is geen vijandige; het is niet gericht tegen een bepaalde regionale actor”, benadrukte hij. “Integendeel, het zal helpen bij het handhaven van regionale en internationale vrede en veiligheid en dienen om grensoverschrijdende misdaad, terrorisme, illegale migratie en drugshandel te bestrijden”, zei al-Tuhaimi.

Eiland Suakin

Als onderdeel van de overeenkomsten die vorig jaar tijdens het bezoek van Erdoğan werden ondertekend, huurde Turkije 99 jaar lang Sudan’s Rode Zee-eiland Suakin met het oog op de ontwikkeling van de zeehaven van het Ottomaanse tijdperk als toeristische hub.

Sommige analisten zijn echter van mening dat Saudi-Arabië en zijn bondgenoten bang zijn dat Ankara ook militaire ambities in de regio koestert. Sudanese functionarissen hebben echter herhaaldelijk deze bewering afgedaan door te zeggen dat Turkije niet de intentie heeft om een ​​militaire basis in Sudan te bouwen.

Abdullah Musa, hoofd van de vereniging van landeigenaren van Suakin, zegt echter dat de geplande activiteiten van Turkije op het eiland mogelijk obstakels tegenkomen op het gebied van grondbezit. Musa vertelde aan een Turkse nieusdienst dat de vereniging recentelijk had vernomen dat verschillende investeerders uit de Emiraten ook belangstelling hadden getoond voor het leasen van grond op het strategische eiland.

Rode Zee

Abdul Wahab al-Afandi, een Sudanese wetenschapper aan de Universiteit van Westminster, gelooft dat de voortdurende kloof tussen de Arabische Golfstaten een “nieuwe politieke atmosfeer” in de regio heeft gecreëerd, die, naar hij gelooft, “negatief reflecteert” op de staten in de Hoorn van Afrika.

“Het Saudische kamp omvat de VAE en Bahrein, met de steun van Egypte, Israël en de VS,” vertelde Al-Afandi aan een Turkse mediadienst. “Het kamp Qatari geniet ondertussen van de steun van Turkije, samen met de stilzwijgende steun van Iran”, voegde hij eraan toe.

De voortdurende rivaliteit, zo verklaarde al-Afandi, heeft zich uitgebreid tot verschillende Afrikaanse staten, vooral die langs de Rode Zee, zoals Sudan, Eritrea, Djibouti en Somalië. “Turkije is een invloedrijke speler in de hele regio. Daarom moet men zowel geopolitiek als economisch rekening houden met de regio”, zei hij.

“Dat is de reden waarom de Turkse aanwezigheid op Suakin – of op andere strategische gebieden – de grote actoren van de Rode Zee, met name Egypte en Saudi-Arabië, nog steeds bezig zal houden,” concludeerde de Sudanese wetenschapper.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – KHARTOUM | Gepubliceerd: 12-11-2018

Nov 12, 2018
Loading posts...