<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 21, 2018

Defensie VS tegen uitsluiting Turkije JSF-project wegens consequenties

De Amerikaanse minister van Defensie, Jim Mattis, heeft in een brief aan het congres laten weten tegen de uitsluiting van Turkije van het JSF-programma (F-35) te zijn. Hij benadrukt dat het straaljagersproject daardoor flinke vertraging kan oplopen.

Turkije is een belangrijke leverancier van onderdelen voor de JSF en een verbanning leidt tot verstoring van de internationale leveringsketen, merkte hij op.

“Turkije is een NAVO-bondgenoot, heeft sinds 2002 als F-35-programmapartner 1,2 miljard geïnvesteerd en wil 100 F-35A’s kopen. Turkije uit het programma zetten kan de levering van onderdelen aan het Amerikaanse leger en andere partners verstoren”, schreef Mattis in zijn brief.

Dat zorgt ervoor dat het JSF-project duurder wordt, de levering van JSF’s worden vertraagd en zelfs de productie wordt stopgezet, somde de Amerikaanse minister op. “Nieuwe leveranciers vinden duurt 18 tot 24 maanden.”

Turkije reageerde eerder soortgelijke dreigementen niet te accepteren en zelf ook stappen klaar heeft liggen mocht Turkije geboycot worden.

Volgens experts zitten omstreden lobbygroepen achter de boycot. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 21-07-2018

Jul 21, 2018
Loading posts...