<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 25, 2020

Erdoğan: Er komt een einde aan op rente gebaseerde economie

In de toekomst zal het op rente gebaseerde mondiale economische systeem vervangen worden door participatie op basis van risicodeling, stelde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan woensdag. In Turkije verstevigen steeds meer zogeheten participatiebanken hun positie in de sector.

Het is belangrijk dat langetermijninvesteringen in bijvoorbeeld de infrastructuur gefinancierd worden door middelen zoals [de Islamitische] sukuk, vertelde Erdoğan tijdens een virtuele bijeenkomst van de Permanente Commissie voor Economische Zaken en Commerciële Samenwerking (COMCEC), georganiseerd door de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC).

Een sukuk is een Islamitisch financieel certificaat, vergelijkbaar met een obligatie in de westerse financiën, die voldoet aan de Islamitische religieuze wetgeving. Het is algemeen bekend dat Erdoğan fel tegen het rentesysteem is, dat hij oneerlijk en meedogenloos noemt. (LEES meer)

Erdoğan zei dat de COMCEC-landen actieve maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de coronapandemie de buitenlandse handel schaadt: “De stappen die we zullen nemen om de handel tussen de COMCEC-lidstaten te stimuleren, zijn cruciaal.”

Hij drong er bij de COMCEC-leden op aan “hun unieke inspanningen op te voeren om de valutadruk op onze economieën te verminderen, inclusief het gebruik van lokale valuta voor handel”.

Turkije pleit al lang voor meer gebruik van lokale valuta voor internationale handel in plaats van de dollar of euro.

Over inspanningen om normen voor halalproducten te coördineren, gemaakt in overeenstemming met moslimnormen, zei de Turkse president dat COMCEC-leden hier al een tijdje aan werken, maar de coördinatie die ze willen “nog moeten bereiken”.

“Hoe meer we als Islamitische landen zelf produceren, hoe sterker onze economieën worden”, benadrukte Erdoğan.

“We moeten stappen zetten richting productie en handel met toegevoegde waarde in plaats van exportstructuren op basis van grondstoffen of halffabrikaten”, voegde de Turkse president eraan toe.

Rol Europese staatshoofden Islamofobie

Over agendapunt Islamofobie zei Erdoğan dat in sommige Europese landen de afkeer tegen moslims “een pest” is geworden: “En een beleid dat persoonlijk wordt beschermd door het staatshoofd.” Erdoğan verwees daarmee naar de Franse president Emmanuel Macron vanwege zijn openlijke anti-moslimbeleid.

Moslims worden onderworpen aan dezelfde haatcampagne waarmee Joden in Europa vóór de Tweede Wereldoorlog werden geconfronteerd, benadrukte Erdoğan op de bijeenkomst.

“Het bestrijden van Islamofobie en xenofobie is een vereiste van onze verantwoordelijkheid jegens onze broeders en zusters die in die landen wonen”, onderstreepte Erdoğan. “Islamitische landen moeten dit culturele racisme dat het Westen als een plaag omgeeft binnen de wet en democratie bestrijden door gebruik te maken van internationale platforms.”

Vorige maand beschuldigde Macron Franse moslims van “separatisme” en beschreef de Islam als een “religie in crisis”. Macron’s opmerkingen en zijn verdediging van aanstootgevende en beledigende cartoons van de profeet Mohammed hebben geleid tot boycots van Franse producten in verschillende landen, waaronder Qatar, Koeweit, Algerije, Soedan, Palestina en Marokko.

Overigens raakte Frankrijk recent zelf ook in opspraak vanwege een cartooncensuur opgelegd door een Franse minister. Hij vond over een cartoon over zichzelf dat “vrije meningsuiting ook zijn grenzen heeft”. (LEES meer)

Palestina

De Turkse president riep alle moslimlanden ook op nauwer te samenwerken omtrent Palestina.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 25-11-2020

Nov 25, 2020
Loading posts...