<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 12, 2021

EU zoekt betere samenwerking met Turkije

De Europese Unie (EU) wil weer een constructieve relatie met Turkije opbouwen, zei de woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

“We zijn geïnteresseerd in een constructieve relatie met Turkije op basis van samenwerking”, zei Peter Stano tegen journalisten tijdens een dagelijkse briefing in Brussel, de feitelijke hoofdstad van het blok.

Volgens de hoofdwoordvoerder van het EU-buitenlandbeleid heeft de unie het afgelopen jaar voor dit perspectief gewerkt.

Stano legde ook uit dat een videoconferentie afgelopen weekend over de betrekkingen tussen de EU en Turkije “deel uitmaakte van het doel van de EU om deze boodschap over te brengen en de noodzaak te bespreken om praktische stappen te zetten op weg naar vernieuwing van een constructieve relatie”.

Op zaterdag hielden de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, en Josep Borrell, EU-chef buitenlandbeleid, een virtuele bijeenkomst.

Borrell noemde de vergadering “productief” en zei dat hij ernaar uitkijkt zijn Turkse collega in Brussel te verwelkomen. De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu zal naar verwachting op 21 januari Brussel bezoeken.

De Turkse topdiplomaat verwacht een “oprechte en resultaatgerichte dialoog” van het aanstaande bezoek, zei hij in een reactie op de uitnodiging.

Na een jaar van pieken en dalen in de betrekkingen tussen Turkije en de EU, waaronder een druk van sommige lidstaten om Turkije sancties op te leggen vanwege bilaterale kwesties, hebben Turkse leiders gezegd dat ze hopen op vooruitgang in de betrekkingen dit jaar. Ook verwachten de Turken dat de EU binnenkort stappen zal ondernemen.

Turkije is sinds 2005 officieel kandidaat voor EU-lidmaatschap, maar de vorderingen op weg naar de toetreding liggen al jaren stil vanwege oppositie van sommige landen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 12-01-2021

Jan 12, 2021
Loading posts...