<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 26, 2020

Frankrijk smeekt moslimlanden boycot te stoppen

Frankrijk heeft zondag Arabische landen erop aangedrongen de oproepen tot boycot van Franse producten stop te zetten.

“Deze oproepen tot boycots zijn ongegrond en moeten onmiddellijk worden gestopt”, zei woordvoerster Agnes von der Muhll van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Volgens haar gaat het om “een aanval van een kleine minderheid”.

Eerder kondigden verschillende Arabische handelsgroepen hun boycot van Franse producten aan als reactie op Franse beledigingen van de Islam en spotprenten over de profeet Mohammed. Supermarkten haalden hun schappen met Franse producten leeg. Inmiddels doen grote groepen in Turkije en Marokko ook mee.

In de afgelopen weken viel de Franse president Emmanuel Macron meerdere keren de Islam en de moslimgemeenschap aan en beschuldigde moslims van “separatisme”. Hij beschreef de Islam als een “religie die overal ter wereld in crisis verkeert”. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageerde dat Macron psychische hulp nodig heeft: “Wat heeft die Macron toch met de Islam en de moslims?” (LEES meer)

De aanval van Macron viel samen met een provocerende actie van Charlie Hebdo, een links Frans tijdschrift dat berucht is vanwege het publiceren van anti-Islamitische karikaturen, die wereldwijd voor veel woede en verontwaardiging heeft gezorgd bij veel moslims.

Vorige maand publiceerde het tijdschrift opnieuw karikaturen waarin de Islam en de profeet Mohammed werden beledigd. De Franse president liet die spotprenten op overheidsgebouwen projecteren.

De karikaturen werden voor het eerst gepubliceerd in 2006 door de Deense krant Jylllands Posten, wat toen ook leidde tot een golf van protesten.

Mawlid an-Nabi

Deze week herinneren de moslims de geboorte van de profeet Mohammed en zijn voorbeeldleven, de Mawlid an-Nabi, welke dit jaar op woensdag is.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-10-2020

Oct 26, 2020
Loading posts...