<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 04, 2020

Franse minister laat cartoon verwijderen

De Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer heeft een stripverhaal over hem van de Franse website Mediapart laten verwijderen.

Het stripverhaal genaamd ‘Wereld van een leraar’ beschreef de Franse minister als een “ervaringloze liberale man” en tekende hem af als “een bewonderaar van macht”. Dat stukje raakte een gevoelige snaar bij Blanquer.

De Franse minister zette Mediapart via zijn advocaten onder druk om het stripverhaal te laten verwijderen omdat deze “de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschrijdt en betrekking heeft op het privéleven”. Daarop verwijderde de Franse website het beeldverhaal.

Striptekenaar Christophe Tardieux, een leraar uit het noordelijke Tremblay, reageerde woensdag gechoqueerd en sprak van censuur van zijn werk. “Erg hypocriet van de minister die in je gezicht voor vrijheid van meningsuiting pleit maar achter je rug je aanvalt. Hij hield een dag na de moord op Paty nog een vurige toespraak over vrije meningsuiting.”

De eigenaar van de website besloot niet te reageren.

Frankrijk

Het besluit van de Franse minister komt Frankrijk zeer slecht uit. In oktober deden omstreden spotprenten over profeet Mohammed en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan veel stof opwaaien nadat ook de Franse regering achter die cartoons stond en hoog van de toren blies over ‘het vrije woord’ in het land. Daarop trok de Turkse president de mentale gezondheid van zijn Franse collega Emmanuel Macron in twijfel. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-11-2020

Nov 04, 2020
Loading posts...