<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 20, 2020

Italië retourneert gestolen artefact aan Turkije

De Italiaanse autoriteiten hebben dit weekend een historische inscriptie, die dateert uit het oude Lycische tijdperk, aan Turkije overhandigd na decennia van gerechtelijk gekibbel over eigendom.

Dat maakte de Turkse gezant in Rome bekend.

De historische inscriptie is 1.800 jaar oud en geeft de spijt weer van ouders wier zonen diefstal hebben gepleegd. Het werd vanuit Turkije naar Italië gesmokkeld en werd tijdens een inval in 1997 door de Italiaanse autoriteiten gevonden.

Ambassadeur Murat Saim Esenli en een begeleidende delegatie ontvingen het artefact uit handen van Claudio Mauti, een Italiaanse officier die verantwoordelijk was voor de anti-smokkelafdeling.

Esenli zei dat de gerechtelijke procedure meer dan twintig jaar heeft geduurd. Hij prees de Italiaanse autoriteiten voor het feit dat ze tijdens het proces goed voor het artefact zorgden. Het waren meerdere Turkse ministeries die de coördinatie tot stand brachten om het object terug naar huis te brengen.

De Turkse diplomaat zei dat de teruggave van de inscriptie de goede betrekkingen tussen Ankara en Rome verder zal versterken. De teruggave heeft zowel historische, academische als bureaucratische en gerechtelijke aspecten.

Volgens Esenli hebben Turkije en Italië positieve banden in de zin van culturele coördinatie toen Italië in 1991 ook een historische vaas terugstuurde. Beide landen zouden tot een overeenkomst moeten komen om culturele eigendommen te beschermen omdat de smokkel van historische artefacten nog steeds voorkomt.

Luca Brachi, een advocaat die de Turkse zijde vertegenwoordigde tijdens de processen, zei dat het proces is vertraagd omdat de rechters die verantwoordelijk waren voor de zaak waren gewijzigd. Hij is alsnog tevreden met het resultaat.

Een Italiaanse rechtbank oordeelde op 5 november 2019 dat de inscriptie toebehoorde aan Turkije, waarmee officieel het proces van teruggave van de historische edelsteen werd gestart. Het voorwerp komt uit de Apollon Aksyros-tempel in de provincie Manisa in Turkije.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-09-2020

Sep 20, 2020
Loading posts...