<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 29, 2020

Koningin Maleisië enorme fan van Turkije en Turkse cultuur

De Maleisische koningin blijkt een enorme fan te zijn van de culturele en historische juwelen van Turkije. In een interview vertelt koningin Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dat ze een “bewonderaar is van de Turkse kunsten en ambachten, maar ook van Turkse geschiedenis en cultuur”.

Ze waardeert met name het rijke Turkse borduurwerk en de koninklijke ontwerpen die worden gebruikt in de Turkse paleizen en historische gebouwen, zegt ze. Daar blijft het niet bij: ook vallen Turkse tv-series enorm in de smaak, met name Kuruluş Osman en Diriliş Ertuğrul.

De koningin, die door de World Craft Council is geëerd met het 2019 Craft Icon of the Year, vervolgt: “Ik ben ook dol op hoe verschillende Islamitische invloeden zijn verwerkt in Turkse ontwerpen. Velen weten misschien ook niet van de nauwe historische relatie tussen de Maleisische koninklijke familie Johor en de Turkse koninklijke familie.”

Haar betovergrootvader, sultan Abu Bakar, trouwde met een Turkse vrouw, namelijk Sultanah Khatijah, benadrukt ze. Abu Bakar had ook nauw contact met de grote Ottomaanse sultan Abdul Hamid II, die regeerde tussen 1876 en 1909. “Ze waren zo close dat toen mijn betovergrootvader Sultan Abu Bakar in Londen overleed [in 1895], Sultan Abdul Hamid zijn moefti en Turkse hoogwaardigheidsbekleders stuurde om de begrafenisrituelen uit te voeren voordat het lichaam werd teruggestuurd naar Johor.”

De koningin vertelt dat ze “opgewonden” raakt als ze naar Payitaht: Abdul Hamid kijkt, een beroemde Turkse tv-serie over het leven van de Ottomaanse sultan Abdul Hamid II. “Omdat ik mijn voorouders en hun prachtige gewoonten kan herkennen”, legt ze uit.

Turkse keuken

De koningin houdt ook van de Turkse keuken en kijkt graag naar Turkse kookvideo’s.

“Ik wilde dat ik Turks sprak en verstond, want ik kijk ook graag naar Turkse kookvideo’s. Maar ik geniet vooral van het kijken naar [de Turkse series] Diriliş en Kuruluş.”

Tunku Azizah is zo gepassioneerd door Turkse kunst en ambachten dat ze elk jaar voor de Islamitische heilige maand Ramadan “Turkse producten als cadeau voor familie en hoogwaardigheidsbekleders bestelt bij Prenses Siparis”, een Turkse modeontwerpster.

Nadat ik een speciale tas van Turkse makelij tegenkwam, die opmerkte dat het ‘een prachtig ingewikkeld haakpatroon had, bestelde ik die meteen”, vertelt ze.

“Toen ik de tas bestelde, wist Gül [de ontwerper] niet wie ik was, zelfs Prenses [een andere ontwerper] wist niet wie ik was,” zei koningin Azizah, verwijzend naar twee Turkse ontwerpers waar ze lovend over is.

Bezoek aan Turkije

De koningin wil Turkije graag bezoeken en onderstreept dat ze dat meerdere keren van plan was, “maar nog niet de gelegenheid had gehad om dat te doen.”

“Het is een van mijn dromen om een ​​maand lang Turkije te verkennen en alle historische en culturele bezienswaardigheden te bezoeken. Toen de president van Turkije op bezoek kwam, hadden we al plannen om naar Turkije te reizen, maar dat moest vanwege de coronapandemie worden uitgesteld.”

De Turkse ambassadrice in Maleisië, Merve Kavakcı, liet aan de Turkse nieuwsdienst weten dat de koning en de koningin van Maleisië op uitnodiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan Turkije op 23 april zouden bezoeken. “Totdat we geconfronteerd werden met covid-19.”

“Gezien de situatie hebben we dit bezoek uitgesteld tot 2021. InshAllah zullen we ze de komende maanden verwelkomen in de historische plaatsen van ons land”, aldus de Turkse ambassadrice.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-12-2020

Dec 29, 2020
Loading posts...