<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 03, 2019

Moslims voelen zich minder veilig

De Duitse minister Annette Widmann-Mauz (Integratie) heeft haar bezorgdheid geuit over toenemende Islamofobie en waarschuwde dat het een “reëel gevaar” vormt voor de sociale cohesie in haar land.

Widmann-Mauz presenteerde dinsdag het jaarlijkse regeringsrapport over de staat van integratie in de hoofdstad Berlijn: “Rechtsextremisme, antisemitisme en vijandigheid tegenover moslims zijn een zeer reëel gevaar dat we consequent en op duurzaam wijze moeten bestrijden.”

“Ik maak me zorgen over elke extremistische ontwikkeling waarbij mensen worden bestreden, beledigd en bedreigd vanwege hun afkomst, en vanwege hun geloof en omdat ze er anders uitzien. Daarom moeten we ook duidelijk erkennen dat dit een reëel gevaar is. Een bedreiging voor deze samenleving, voor haar samenhang.”

De Duitse minister zei dat een vrije en veilige samenleving ‘alle mensen moet garanderen dat ze zonder angst anders kunnen zijn’.

Duitsland is de afgelopen jaren hard geraakt door haatmisdrijven tegen moslims, aangewakkerd door haatpropaganda door extreem-rechtse partijen. In 2018 werden meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen aangevallen door radicale rechtsextremisten.

De politie heeft vorig jaar 813 haatmisdrijven tegen moslims geregistreerd, waaronder verbale beledigingen, dreigbrieven en fysieke aanvallen die hebben geleid tot ten minste 54 moslims die gewond zijn geraakt.

De Duitse moslimgemeenschap voelt zich “niet veilig genoeg” temidden van de groeiende Islamofobie in het land, vertelde een Duitse moslimleider onlangs in een interview aan een Turkse nieuwsdienst in Berlijn.

“Dit jaar hadden we meer dan 80 aanvallen op moskeegemeenschappen in Duitsland. De veiligheidssituatie is erg gespannen. Moslims voelen zich niet veilig genoeg”, zei Burhan Kesici, voorzitter van de in Berlijn gevestigde Islam Council.

“Beveiligingsinstanties moeten absoluut nauwer samenwerken met de [moslim] gemeenschappen, concepten ontwikkelen en advies geven. Anders verliezen moslims het vertrouwen in beveiligingsinstanties.”

Duitsland heeft meer dan 81 miljoen inwoners en is na Frankrijk de thuisbasis van de op een na grootste moslimbevolking in West-Europa. Onder de bijna 4,7 miljoen moslims van het land zijn er minstens 3 miljoen van Turkse afkomst.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 03-12-2019

Dec 03, 2019
Loading posts...