<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2021

Turkse politie jaagt op leugenverspreiders en lasteraars tijdens bosbranden

De Turkse veiligheidsdiensten zijn een klopjacht gestart op daders die een desinformatie- en lastercampagne over de hevige bosbranden in het land hebben gestart op sociale media. Ook zijn nieuwssites onder de loep genomen.

Het politieonderzoek wordt geleid door de cybercrime-afdeling van de legerpolitie in Antalya. Tot nu toe zijn 1.742 sociale media-accounts en 1.347 nieuwswebsites uitgebreid onderzocht, is verklaard.

Er zijn tenminste 66 personen geïdentificeerd. Ze zullen voor de rechter moeten verschijnen voor “het openlijk aanzetten tot haat en vijandschap of vernederen van de mensen, het beledigen van de Turkse natie, de staat Turkije en de instellingen van de staat en het beledigen van de president”. Ook wordt de toegang tot 17 provocatieve nieuwssites geblokkeerd.

Eerder deze week liet de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu dat de Turkse politie en gendarmerie alle provocatieve berichten op internet volgt.

De presidentiële communicatiedirecteur van Turkije Fahrettin Altun verklaarde dat het doel is om “alle soorten leugens en desinformatie tegen te gaan en om de waarheid levend te houden en te verdedigen.”

Leugenterreur CHP

Turkije werd afgelopen week naast de bosbranden ook geraakt door een enorme desinformatie- en leugencampagne, voornamelijk de wereld ingeslingerd door de oppositiepartij CHP en diens burgemeesters. Daar is ook officieel voor gewaarschuwd. Turkse ministers ontkrachtten één voor één alle leugens. (LEES meer)

Met name de burgemeester van Antalya, ook afkomstig van de oppositiepartij, viel zwaar door de mand. De grotere bosbranden woedden voornamelijk in de steden en gebieden onder bestuur van zijn oppositiepartij. (LEES meer)

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan boorde de CHP verder de grond in tijdens een televisieprogramma. Daar werden voor de ogen van miljoenen kijkers alle CHP-leugens opgesomd en korte metten mee gemaakt. Hij noemde hen leugenterroristen en verzocht om eerlijke en oprechte oppositie en critici in zijn land “waar we daadwerkelijk iets aan hebben”.

Complot

Ook is vrijdag door Turkije een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de hulpcampagne ‘Global Call – Help Turkey’, die een complot met kwade motieven blijkt te zijn. (LEES meer)

Arrestaties

Per vrijdag zijn, voor zover bekend, ten minste acht brandstichters gearresteerd, die bosbranden in Muğla-Milas, Manavgat en Denizli hebben veroorzaakt. Boze burgers stonden ze op te wachten en wilden de daders, mogelijk gelinkt aan terreurgroep PKK, lynchen. (LEES meer)

Situatie

Per zaterdagavond zijn 231 van de 238 bosbranden in Turkije onder controle en uitgeblust. De actieve zeven branden worden met man en macht bestreden. In cijfers is dat: 15 blusvliegtuigen, 62 blushelikopters, 9 grote drones (UAV), 805 bluswagens, 150 werk- en graafmachines en 5.250 brandweerlieden. Ook is het leger en de zeemacht ingezet.

Schadeherstel

De Turkse overheid zal alle soorten schade dekken en is daar al ongekend snel in de wereld mee begonnen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-08-2021

Aug 08, 2021
Loading posts...