<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 23, 2015

Universiteit Leiden trots op Asiye Gedik en Nejla Bekdur

In een bijeenkomst in de Faculty Club van de Universiteit Leiden hebben Asiye Gedik en Nejla Bekdur, winnaars van de eerste Leidse Innovatieprijs in 2012 en beiden in 2015 afgestudeerd in de geneeskunde aan de Universiteit Leiden, hun boek ‘Vleugels in de lucht. Is durven ondernemen’ gepresenteerd.

web4w3erfsc x

Asiye Gedik en Nejla Bekdur hebben op persoonlijke wijze hun ervaringen opgeschreven. Zij vertellen over hun aankomst als eerstejaars geneeskundestudenten in Leiden, het oprichten van studentenvereniging Biruni, ondernemerschap en het afronden van hun studie. Universiteit Leiden meldt “bijzonder trots op hen te zijn.”

Simone Buitendijk, Vice-Rector van de Universiteit Leiden, Togan Oral, Consul-Generaal van Turkije, Joost Peters, Honorair Consul-Generaal voor Turkije, Henri Lenferink, Burgemeester van Leiden hebben speeches gehouden over Asiye en Nejla.

Vice-Rector Simone Buitendijk vertelt trots te zijn op de dames.

web2eqwfvcds

“Hoe zorg je ervoor dat je andere achtergrond en andere cultuur niet een handicap is maar een kracht en een sterkte en hoe zorgen wij ervoor als universiteit dat we daar maximaal gebruik van maken; dat is voor mij de inspiratie uit jullie boekje. Ik wil jullie ongelofelijk bedanken voor de bron van inspiratie die je voor mij bent geweest en aan heel veel studenten voor je niet aflatende enthousiasme en energie”, vertelt Buitendijk.

Consul-Generaal Togan Oral vertelt dat er momenten zijn geweest die voor motivatie en energie hebben gezorgd bij het uitoefenen van zijn beroep. “Dit is daar een van. Er zijn zeven individuelen die mij trots maken voor het kiezen van mijn carrière als Consul-Generaal. Asiye en Nejla zijn daar twee van en ik ben trots ze te mogen kennen.”

webewvdsc

“Een keer zat ik in een zeer verhitte discussie bij mij op kantoor met een vertegenwoordiger van een maatschappelijke organisatie. Hij vertelde dat ze geen toekomst hadden in Nederland en dat ze niet werden geaccepteerd wat ze ook deden. Hij was van mening dat elk Turkse Nederlander hier geen enkele minuut zou blijven als ze dezelfde omstandigheden en gelegenheden hadden in Turkije als in Nederland. Dit maakte me erg boos. Ik ben het totaal niet eens met deze stelling en kon hem niet overtuigen. Na onze afspraak met deze heer had ik een andere afspraak met de dames Asiye en Nejla die stonden te wachten. Ik vertelde deze vertegenwoordiger dat ik zou bewijzen dat hij het fout had. Ik zei dat we het aan de derde generatie Turkse Nederlanders zouden vragen. Buiten wachten twee jonge vrouwen en ik ben benieuwd wat ze gaan zeggen. Daar stonden dan Asiye en Nejla in de kamer en kregen de vraag of ze in zo’n geval zouden terugkeren. Het antwoord was nee. We vroegen waarom en kregen als antwoord: Wij behoren tot dit land. Dit was een van de meeste inspiratievolle momenten voor mij. Ik ben op de hoogte van de problemen die men hier heeft, maar ben ook van mening dat er mogelijkheden zijn om succesvol in Nederland te worden. Jullie hebben het vermogen om dat te bereiken.”

Honorair Consul-Generaal Joost Peters over Asiye en Nejla: “Jullie ambitieniveau is geweldig en een voorbeeld voor Nederlandse Turken, maar vooral voor Nederlanders. Ik heb zelden meegemaakt dat een dame van Turkse komaf maar een paar uur werken wil. Ambitieniveau is ongelofelijk hoog. Dat kunnen we van jullie leren. Gefeliciteerd met jullie boek. Jullie familie mag trots op jullie wezen.”

web23rfqewcd

Burgemeester Henri Lenferink: “We hebben het een en ander in de krant mogen lezen over dit prachtige boek. Een volk wordt veel sterker als er regelmatig mensen van buiten komen. Stelt u eens voor wat Leiden was geweest als er niemand van buiten binnen was gekomen. Helemaal niets. We hebben 100-150 jaar ontzettend geklaagd over de mensen die van buiten kwamen en hoe vervelend ze waren. Ze brachten ons wel de welvaart die we in de 17e en 18e eeuw hadden. Stelt u zich voor dat er nooit iemand vanuit het buitenland was gekomen. Dan was het met de universiteit niks geworden. De allereerste hoogleraren kwamen van buiten. Die zochten we uit de rest van Europa, hier was niets. Ook hadden we studenten nodig uit het buitenland. Dat heeft Leiden sterk gemaakt. Jullie zijn twee van die figuren waar je een voorbeeld aan kunt nemen. Het is toch heerlijk als je twee dames hebt die de moeilijkheden die ze hebben gehad weten te overwinnen en dan vervolgens tot model voor anderen kunnen uitgroeien. Het gaat erom of je deel uit wil maken van de Nederlandse samenleving en of je iets met elkaar en voor elkaar wil doen. Als je dat weet te doen, daar zijn jullie prachtige voorbeelden van, dan hebben wij een super samenleving.”

web13r2fqewcds

Asiye Gedik en Nejla Bekdur hebben in hun speech over elkaars sterke kanten verteld en hoe ze elkaar hebben ontmoet.

Na afloop van de speeches hebben Asiye Gedik en Nejla Bekdur gesigneerde exemplaren van het boek uitgedeeld aan de gasten.

Over het boek ‘Vleugels in de lucht. Is durven ondernemen’:

‘Alles mag. Nergens kun je zoveel talen bij elkaar horen als in mijn geboorteland. Onmogelijk ook om ergens anders zoveel verschillende mensen te zien. Dan hebben we het nog niet over al het lekkere eten dat je in mijn stad kunt ruiken. In mijn land is alles mogelijk. Een land waar de bladeren van kleur verschieten, met de seizoenen mee. Met regen die overal komt.’

Dit zijn de beginregels van ‘Vleugels in de Lucht’ met als ondertitel: ‘is durven ondernemen’. Hierin geven twee jonge vrouwen hun visie op ondernemend studeren en ondernemen in het algemeen.

Het is een verhaal van aankomst: jonge mensen leren tijdens hun studie wie ze zijn en welke plaats ze in de wereld willen innemen.
Het is vooral ook het verhaal van een hechte vriendschap van twee meiden, die ontstaat als ze in de voor beiden vreemde stad Leiden beginnen aan een studie en al snel merken dat ze door hun Turks-Nederlandse achtergrond in die vreemde stad een bijzondere rol kunnen spelen. In korte hoofdstukken beschrijven ze bondig en met humor het met succes oprichten van een studentenvereniging voor Turkse Nederlanders, de manier waarop ze hun plek vinden in de ondernemerswereld, hoe ze studenten stimuleren contacten te leggen met het bedrijfsleven en het belang van samenwerken in binnen- en buitenland.

weberwvrwfd web24ewfvwrdwebs fcx web4werrw web3qwefdcwedsweb4wervdwvsweb132wfdqecsa

 

© Ak Ajans Nederland | Turksemedia.nl

May 23, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...