<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 03, 2021

VN bekroont first lady Turkije met ‘Global Champion Award’

De first lady van Turkije heeft woensdag de Waste Wise Cities Global Champion Award ontvangen van het Human Settlements Programme van de Verenigde Naties (UN-Habitat) voor haar inspanningen om een ​​gezond milieu en klimaat te creëren.

Tijdens een ceremonie in de Turkse hoofdstad Ankara reikte Maimunah Mohd Sharif, uitvoerend directeur van UN-Habitat, de prijs uit aan Emine Erdoğan voor haar bijdragen aan het Waste Wise Cities-initiatief en een gezond milieu, evenals aan het Turkse Zero Waste Project dat ze leidde.

Sharif prees het Zero Waste Project en zei dat de bijdragen van Erdoğan een voorbeeld zouden moeten zijn.

Ze vertelde dat het Waste Wise Cities-initiatief werd gelanceerd om de wereldwijde afvalcrisis aan te pakken en merkte op dat tot nu toe 200 steden over de hele wereld aan het project hebben deelgenomen.

“Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De negatieve effecten ervan worden steeds meer voelbaar in zowel het sociale als het economische leven. We zien dat klimaatverandering vooral de meest kwetsbare groepen in de wereld treft”, merkte ze op.

De UN-Habitat-directeur zei dat het haar genoegen was om Erdoğan aan te kondigen als ‘Waste Wise Cities Global Champion’ en bedankte de Turkse first lady voor haar “inspirerende inspanningen en inspirerend wereldwijd leiderschap” in afvalbeheer en het Zero Waste Project.

Tijdens de ceremonie sprak Erdoğan dat Turkije en UN-Habitat een sterke samenwerking zullen smeden om een ​​groene omgeving te bereiken. “We geloven dat het Waste Wise Cities-initiatief aanzienlijk zal bijdragen aan het doel van steden die in harmonie met het milieu en de natuur zijn. We zijn vastbesloten om bij te dragen aan het succes van dit initiatief.”

Erdoğan zei dat ze de prijs namens de Turkse jeugd in ontvangst nam en zei dat de gevoeligheid van jongeren voor milieukwesties een voorbode is van goede dagen die komen gaan. “Het is een feit dat de natuur een onafscheidelijk en ondeelbaar geheel is. De grenzen tussen landen zijn niet van toepassing op de natuur. De hele mensheid betaalt de prijs voor de misdaad die binnen de grenzen van een land tegen de natuur is begaan.”

De vrouw van de Turkse president zei verder dat de huidige generatie de laatste generatie is die de klimaatcrisis kan elimineren. “Daarom is onze last en onze verantwoordelijkheid erg groot.”

Tijdens het programma deelden milieuactivisten hun toekomstverwachtingen met Erdoğan. Ze maakte aantekeningen van hun wensen en eisen met betrekking tot het milieu.

Aan het einde van het programma spraken Erdoğan, Sharif en de Turkse minister van Milieu Murat Kurum met jongeren die deelnamen aan de ceremonie.

Zero Waste-project

Het Zero Waste Project van Turkije, dat in 2017 is opgestart, streeft naar een recyclingpercentage van 35 procent in 2023, een stijging van de huidige 19 procent.

Van 2017 tot 2020 werden 315 miljoen kilowattuur energie, 345 miljoen kubieke meter water, 50 miljoen vaten olie, 397 miljoen ton grondstoffen en 209 miljoen bomen bespaard. Het project heeft ook de uitstoot van 2 miljard ton broeikasgassen voorkomen.

Volgens de Wereldbank zal in 2025 het totale wereldwijde afval naar verwachting 2,2 miljard ton bereiken. Dat is nu 1,3 miljard ton.

Ook leverde het project de Turkse economie zo’n 17 miljard lira (3 miljard dollar) op. De gemiddelde wisselkoers tussen de lira en dollar was toen 5,55.

Het project heeft ook als doel 100.000 banen te creëren en tegen 2023 een besparing van 20 miljard lira (2,32 miljard dollar) te genereren.

Emine Erdoğan

De first lady van Turkije ontving recent ook een VN-prijs. In maart kreeg ze de Global Action Award van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP). (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-06-2021

Jun 03, 2021
Loading posts...