<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 13, 2020

Waakhond VS: Turkije uit JSF-project zorgt voor veel problemen

Het besluit van de VS om Turkije uit te sluiten van het JSF-project (F-35) maakt de al bestaande en gecompliceerde problemen bij de levering van onderdelen steeds erger, waarschuwde een waakhond van het congres dinsdag.

Het Government Accountability Office (GAO) stelde vast dat hoewel het programma vooruitgang heeft geboekt bij het verlagen van de prijzen en het verhogen van de productie, ongeveer 7000 van de meer dan 10.000 “sleutelprocessen van casco-aannemers” niet “voldoen aan vooraf gedefinieerde ontwerpnormen om de productkwaliteit te waarborgen”. Het project blijft kampen met tekorten van onderdelen die waarschijnlijk zullen worden verergerd door de uitsluiting van Turkije.

Het besluit van de regering-Trump in juli 2019 om Turkije uit het F-35-programma te zetten vanwege de aankoop van een geavanceerd Russisch luchtverdedigingssysteem “zal de productierisico’s waarschijnlijk vergroten”, benadrukte GAO.

“Het programma heeft nieuwe leveranciers geïdentificeerd voor 1.005 onderdelen die zijn geproduceerd door Turkse leveranciers, maar het programma beoordeelt het effect van 15 belangrijke onderdelen die momenteel niet worden geproduceerd met de vereiste productiesnelheid.”

De GAO haalde gegevens aan van het Pentagon’s Defense Contract Management Agency dat zei dat ten tijde van de verwijdering van Turkije het programma te maken kreeg met toenemende niveaus van late levering van vliegtuigonderdelen en onderdelentekorten.

De waakhond merkte verder op dat “er risico’s zijn” bij het plan om van Turkse naar alternatieve leveranciers over te schakelen en onderstreepte dat “sommige van deze nieuwe leveranciers van onderdelen pas volgend jaar met de vereiste snelheid zullen produceren, aangezien ongeveer 10 procent van de leveranciers geen ervaring hebben met het F-35-programma.”

“Vertegenwoordigers van de vliegtuigbouwer hebben aangegeven dat het meer dan een jaar zal duren voordat met deze leveranciers gewerkt kan worden, waarbij de doorlooptijden afhangen van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het onderdeel, de hoeveelheid, omvang en ervaring van de leverancier”, waarschuwde GAO.

Verder haalde het een waarschuwing aan van een anonieme functionaris van het JSF-programma die zei dat het niet duidelijk is hoe de prijzen van alternatieve leveranciers zich zouden vergelijken met die van Turkije, “maar de functionaris merkte op dat alternatieve bronnen duurder zouden kunnen zijn.”

S-400

De Turkse koop van het geavanceerde Russische S-400-luchtverdedigingssysteem heeft Washington ertoe aangezet Turkije in juli uit het straaljagersproject te zetten. Kort daarna dwongen de Amerikanen de Turken het systeem alsnog niet ‘aan te zetten’.

De VS beweert dat het systeem door Rusland zou kunnen worden gebruikt om heimelijk geclassificeerde details over de JSF te verkrijgen en onverenigbaar is met NAVO-systemen. Eerder verkocht de VS het eigen Patriot-systeem niet aan de Turken.

Turkije zegt echter dat de S-400 noch in de NAVO-systemen zal worden geïntegreerd, noch een bedreiging vormt voor de alliantie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 13-05-2020

May 13, 2020
Loading posts...