<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 19, 2021

Achtste satelliet van Turkije de ruimte in, Elon Musk deelt klap uit aan Turkije-haters

De nieuwe telecommunicatiesatelliet van Turkije is zondagochtend de ruimte in gelanceerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. De door Airbus geproduceerde satelliet is de krachtigste Turkse satelliet tot nu toe en zal de Ka-Band-capaciteit met meer dan 15 keer vergroten.

Turksat 5B verliet moeder aarde vanaf het Cape Canaveral Space Force Station in de Amerikaanse staat Florida en zal in 164 dagen een baan van 42 graden Oost bereiken. Daarna begint een testproces van 45 dagen.

Turksat 5B is ook met bijdragen van de binnenlandse industrie van Turkije geproduceerd. De satelliet zal naar verwachting meer dan 35 jaar meegaan en is voorzien van een elektrisch aangedreven voortstuwingssysteem van de volgende generatie.

Naast Turkije zullen het hele Midden-Oosten, de Perzische Golf, de Rode Zee, de Middellandse Zee, Noord- en Oost-Afrika, Nigeria, Zuid-Afrika en de aangrenzende landen onder Turksat 5B vallen.

In een videoboodschap prees president Recep Tayyip Erdoğan de lancering als een nieuw “moment van trots voor Turkije en de Turkse natie”.

“Vandaag hebben we Turksat 5B, de krachtigste communicatiesatelliet met de hoogste capaciteit van ons land, de ruimte ingestuurd. In dit satellietproject hebben we ook gekozen voor de Falcon 9-raket van SpaceX”, zei hij.

Erdoğan bedankte ook Elon Musk en zijn bedrijf SpaceX voor het niet zwichten voor “de chantage en druk van de anti-Turkse lobby’s”.

De Turkse president onderstreepte dat de datatransmissiesnelheid en -capaciteit meer dan 15 keer zal toenemen met de lancering van Turksat 5B. “Op deze manier zullen breedband- en satellietinternetdiensten worden geleverd aan gebruikers binnen het dekkingsgebied, inclusief op land, zee en luchtvoertuigen in regio’s waar internettoegang beperkt is.”

De Turkse president had donderdag een videogesprek gevoerd met de oprichter van SpaceX en sprak over het lanceringsproces. Een andere satelliet van Turkije, Turksat 5A, werd in januari ook door SpaceX gelanceerd.

Met Turksat 5B heeft Turkije momenteel in totaal acht actieve satellieten in de ruimte.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-12-2021

Dec 19, 2021
Loading posts...