<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 15, 2019

Afrikaanse landen willen hun geld weghalen uit Frankrijk

Het voorstel van acht West-Afrikaanse landen om hun valutareserves terug te trekken van de Franse centrale bank, heeft veel stof doen opwaaien.

Hoewel die zet grotendeels op het Afrikaanse continent wordt geprezen, vrezen experts dat dat besluit, die gevolgen heeft voor de Franse economie, gepaard gaat met politieke gevolgen.

De stap omvat ook de beslissing om de CFA-frank – de euro-gekoppelde valuta die wordt gebruikt in 14 West- en Centraal-Afrikaanse landen – te vervangen door nieuwe gemeenschappelijke West-Afrikaanse valuta, genaamd eco.

Hoewel deze acht West-Afrikaanse landen, waaronder Benin, Togo, Burkina Faso, Mali, Senegal, Ivoorkust, Niger en Guinee-Bissau, jaren geleden onafhankelijk waren geworden, bleven ze hun deviezenreserves bij de Franse centrale bank houden. Ze hebben nu besloten hun reserves naar Senegal te verplaatsen.

“We zijn het er allemaal unaniem over eens om dit model te beëindigen”, zei de president van Benin, Patrice Talon, afgelopen donderdag tegen de Franse media.

Hij beweerde dat Parijs ook heeft ingestemd met het vrijgeven van hun reserves, die nu berusten bij de in Senegal gevestigde Centrale Bank van West-Afrikaanse staten.

De CFA, die speciaal werd opgericht in 1945 voor de Franse koloniën van Afrika, is gekoppeld aan de euro en de convertibiliteit ervan wordt gegarandeerd door Frankrijk.

Volgens de regeling, door analisten omschreven als een koloniaal overblijfsel, moesten deze Afrikaanse landen de helft van hun deviezenreserves storten bij de Franse centrale bank.

Een in Oeganda gevestigde analist Fred Muhumuza zei dat de regeling verband hield met koloniale banden met Frankrijk. Muhumuza, die economie doceert aan de Makerere University – een van de grootste en oudste instellingen voor hoger onderwijs – zei dat het storten van valuta in ontwikkelde landen gericht was op het isoleren van politieke instabiliteit in eigen land.

“Ze [ontwikkelingslanden] houden ook hun reserves in centrale banken van ontwikkelde landen, om een ​​goed rendement te krijgen”, liet hij weten. Veel landen geven er de voorkeur aan hun reserves te behouden bij het Federal Reserve System of het centrale banksysteem van de VS, omdat internationaal handel meestal de Amerikaanse dollar als uitwisseling gebruikt.”

“Het is ook waar dat deze reserves fungeren als een goede bron voor ontwikkelde landen en niet voor hun echte eigenaars”, zei hij in een interview met een grote Turkse nieuwsdienst. Frankrijk zal deze stap niet onbeantwoord laten en dat zal niet lichtelijk zijn ook, aldus Muhumuza.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – KIGALI | Gepubliceerd: 15-11-2019

Nov 15, 2019
Loading posts...