<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 20, 2021

Afrikatour Erdoğan nauw gevolgd door Frankrijk

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is deze week op een vierdaags bezoek aan Afrika, waarbij hij Angola, Nigeria en Togo bezoekt. Zijn land tekent cruciale overeenkomsten met Afrikaanse landen en dat gebeurt vanuit humanitair oogpunt en een win-winperspectief.

De tour van de Turkse leider wordt nauw gevolgd door Frankrijk en de Franse media, blijkt uit eerste berichtgevingen. Die zijn opmerkelijk: een Frans nieuwsmedium prees dinsdag de onbemande gevechtsvliegtuigen (UCAV’s) van Turkije, maar schreef niets over de humanitaire projecten van Turkije in Afrika.

De Franse krant Le Figaro schreef in een artikel genaamd ‘Erdoğan versterkt zijn aanwezigheid in Afrika’ dat de Turkse leider de afnemende belangstelling van koloniale westerse machten voor het Afrikaanse continent heeft “opgemerkt”. Daarom zou hij “zijn aanwezigheid in Islamitische Afrikaanse landen” vergroten.

Het artikel benadrukte dat Turkish Airlines de enige grote luchtvaartmaatschappij is die vluchten uitvoert naar Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, waar de westerse mogendheden in 1992-1994 militaire operaties uitvoerden. Overigens is Somalië door Turkije weer opgebouwd.

Tijdens zijn bezoek aan Angola en Nigeria praat Erdoğan ook over de export van de inmiddels wereldberoemde combatdrones van Turkije naar Afrika, omdat ze op meerdere fronten ingezet kunnen worden, aldus de berichtgeving.

De volgers kregen te lezen dat de Turkse drones zijn gebruikt bij de uitschakeling van Ismail Özden, bestuurslid van de terroristische organisatie KCK/PKK in Irak in augustus 2018. Ze verhinderden ook de aanvallen van de Russische huurlingen en coupheer Khalifa Haftar, de leider van illegale troepen in het oosten van Libië, en het regime van Bashar al-Assad in Idlib in het noorden van Syrië. Ook bezorgden Turkse drones de Azerbeidzjaanse strijdkrachten de overwinning tijdens de recente oorlog met Armenië in Karabach. Dat gebied werd zo’n dertig jaar bezet door de Armeniërs.

Le Figaro merkte op dat de Turkse drones “droomwapens zijn over de hele wereld” en “twintig keer goedkoper zijn dan conventionele gevechtsvliegtuigen waarbij ook het leven van piloten niet wordt geriskeerd”.

De Fransen stelden dat “de wapens een drijfveer zijn geworden van de Turkse invloed in Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië”. “Erdoğan heeft die invloed slim ontwikkeld zonder voor geschillen te zorgen met sterkere landen zoals de VS, China en Rusland.”

“Hij aarzelt echter niet om minder sterke landen zoals Frankrijk uit te dagen”, vervolgden ze en merkten op dat Erdoğan in juni 2020 een polsworsteling won tegen Frankrijk voor de kust van Libië.

Dagblad Le Monde kondigde Erdogan’s bezoek aan Afrika aan met de kop “Erdoğan probeert zijn invloed over Afrika uit te breiden”, en zei dat hij 30 landen in Afrika heeft bezocht, meer dan welke leider dan ook.

Het voegde eraan toe dat de betrekkingen van Turkije met Afrika ook veiligheidskwesties met zich meebrengen, in tegenstelling tot de periodes waarin Turkije zijn banden met het continent alleen in termen van economie definieerde.

Het doel van Turkije met het bezoek aan Angola is om het handelsvolume uit te breiden van 176 miljoen dollar naar 500 miljoen dollar, is geschreven. “Angola is een regionale macht die Turkije kan vertrouwen met zijn doelen met betrekking tot de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.”

Turkije heeft het aantal ambassades verhoogd van 9 naar 43 en het handelsvolume uitgebreid van 4 miljard naar 26 miljard dollar, merkte Le Monde ook op.

De Franse staatszender Radio France Internationale (RFI) berichtte dat de economie een van de aspecten is van het strategische partnerschap tussen Afrika en Turkije. RFI merkte de stijging op van het handelsvolume van Turkije met Afrika in de afgelopen 20 jaar en berichtte dat Turkije zijn handelsvolume met Nigeria wil verdubbelen.

De omroep onderstreepte dat Erdoğan naar 30 Afrikaanse landen heeft gereisd, dat Turkije 43 ambassades over het hele continent heeft en dat Turkish Airlines vluchten uitvoert naar 60 steden in Afrika.

Wat de Turkse UCAV’s betreft, benadrukte RFI dat ze goedkoper zijn dan die van het westen, terwijl ze van betere kwaliteit zijn dan die van China.

Maandag bracht Erdoğan in Togo de presidenten van Burkina Faso en Liberia bijeen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 20-10-2021

Oct 20, 2021
Loading posts...