<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 09, 2018

Alarmerende toename vooroordelen tegen moslims in Duitsland

Vooroordelen tegen moslims, migranten en asielzoekers zijn aanzienlijk toegenomen in Duitsland, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Leipzig.

Bijna 55 procent van de Duitsers beweren dat ze zich als buitenlanders in hun eigen land voelen vanwege grote aantallen moslims. In 2010, vóór de vluchtelingencrisis, deelde 33 procent van de respondenten deze mening.

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat xenofobie in Duitsland steeds vaker voorkomt. Ongeveer 36 procent van de respondenten gaf aan Duitsland te beschouwen als “gevaarlijk overspoeld door buitenlanders”. Meer dan een kwart van hen zei dat ze geloven dat buitenlanders teruggestuurd moeten worden naar hun thuisland als er een tekort aan banen in Duitsland is.

Professor Elmar Braehler, die het onderzoek samen met hoogleraar Oliver Decker leidde, zei dat xenofobie en vooroordelen tegen moslims de extreem-rechtse partij Alternatief voor Duitsland (AfD) voedt. “Mensen met extreem-rechtse opvattingen keren zich nu af van de christendemocratische unie en de sociaaldemocratische partij en vinden een nieuw thuis in de AfD”, liet hij weten.

De AfD betoogde expliciet anti-Islamitische retoriek en voerde aan dat het land dreigde met “Islamisering”, vooral nadat bijna een miljoen vluchtelingen – voornamelijk uit Syrië en Irak – sinds 2015 in het land aankwamen.

Duitsland, een land met meer dan 81 miljoen inwoners, heeft de op een na grootste moslimbevolking in West-Europa na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst.

In de afgelopen jaren heeft het land de Islamofobie en haat tegen migranten zien toenemen als gevolg van propaganda van extreemrechtse en populistische partijen, die de angst voor de vluchtelingencrisis en het terrorisme hebben uitgebuit.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 09-11-2018

Nov 09, 2018
Loading posts...