<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 17, 2022

Albanië reikt Turkse president ereburgerschap uit: ‘Man van zijn woord’

Albanië heeft maandag de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het ereburgerschap uitgereikt. De Turkse leider was daar persoonlijk voor de overhandiging van 522 nieuwe huizen, gebouwd door Turkije en kosteloos overhandigd aan Albanese aardbevingsslachtoffers.

Turkije zal Albanië altijd uit vriendschap blijven steunen “zonder dat daar zelfs een telefoontje voor nodig is”, sprak Erdoğan tijdens de officiele overhandigingsceremonie. “We bekronen de vriendschap tussen Turkije en Albanië met de overdracht van deze huizen.”

Het Turkse staatsbouwagentschap TOKI heeft in totaal 522 woningen ter waarde van ongeveer 42 miljoen euro gebouwd in de noordwestelijke stad Laç. Het land werd in november 2019 getroffen door een zware aardbeving met 51 doden en meer dan 900 gewonden als gevolg. Zo’n 1.200 gebouwen werden verwoest en 17.000 mensen raakten dakloos. Ook stuurde Turkije na de aardbeving noodhulpteams naar getroffen regio’s.

De Albanese kant was enorm vereerd om Erdoğan te ontvangen en ook zeer lovend over de Turkse leider. Tijdens de ceremonie prees de Albanese premier Edi Rama de dag als “buitengewoon speciaal”. “Ik ben vereerd om mezelf als Erdogan’s vriend te beschouwen.”

Rama benadrukte ook dat Erdoğan een man van zijn woord is.

Lindita Nikolla, voorzitter van het Albanese parlement, zei dat “Erdoğan altijd een speciaal plekje bij ons zal hebben”. Ook is er een plein naar Erdoğan vernoemd.

Wonder

De Albanese vice-premier en staatsminister voor het Wederopbouw- en Hervormingsprogramma, Arben Ahmetaj, zei dat de woningen gratis zijn voor de slachtoffers. “Heel Albanië wachtte op dit wonder. Ik ben president Erdoğan en Turkse regering veel dank verschuldigd.”

Een van de slachtoffer die een huis krijgt is de 67-jarige Albanees Mecan Marra. “Dit is een historisch moment voor Laç. Zelfs de mensen die niet in aanmerking komen voor een nieuw huis, zijn tevreden met de woorden en belofte van Erdoğan. Deze huizen die Erdoğan heeft gemaakt, bestaan niet eens in [de hoofdstad] Tirana. Dit kan niet beter. Wat een prachtige huizen. Erdoğan heeft zich aan zijn woord gehouden.”

Nikoll Cupi (57) is een andere geluksvogel. “Ik ben Erdoğan, de man van zijn woord, en de Turkse regering zeer dankbaar. Deze complete wijk is ongelooflijk. Dit is een wonder. Geen andere wijk in Albanië is zo mooi.”

Staatsbezoek

De Turkse president bezoekt op uitnodiging van de Albanese premier, vergezeld van een delegatie op hoog niveau, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, minister van Defensie Hulusi Akar, minister van Binnenlandse Zaken S]leyman Soylu, minister van Milieu, Verstedelijking en Klimaatverandering Murat Kurum, minister van Jeugd en Sport Mehmet Muharrem Kasapoğlu en minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy.

Tijdens zijn bezoek zijn alle aspecten van het strategische partnerschap tussen Turkije en Albanië en stappen ter verbetering van de bilaterale samenwerking worden besproken.

Erdogan wijdt ook de historische 18e-eeuwse Hajji Ethem Bey-moskee in de hoofdstad Tirana in, die werd gerestaureerd door het Turkse Agentschap voor Samenwerking en Coördinatie (TIKA).

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-01-2022

Jan 17, 2022
Loading posts...