<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 10, 2022

Albanië: Zonder Turkije was Europa gevallen

De rol die Turkije heeft gespeeld in de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een “schoolvoorbeeld van activisme van een middenmacht”, zei de Albanese premier Edi Rama vrijdag.

Tijdens de openingsceremonie van het TRT World Forum 2022 zei Rama dat de oorlog in Oekraïne een “keerpunt is geweest voor de Europese en westerse veiligheid”.

“De invasie van de Krim moet een niet-onderhandelbare rode lijn zijn geweest voor zowel de EU als de NAVO, voor ons allemaal in het Westen, maar in plaats daarvan bleven we leven in de illusie dat zo’n grote overtreding alleen maar zou leiden tot voortdurende bevroren conflicten, zonder echte en de onmiddellijke gevolgen voor de westerse veiligheid”, zei hij verder.

Die illusies werden verbrijzeld toen Rusland op 24 februari zijn oorlog tegen Oekraïne begon, zei Rama.

Wat betreft de rol van Turkije in de mondiale arena, zei de Albanese premier dat Turkije “een bijdrage levert aan de Europese en mondiale veiligheid door zijn flexibele en pragmatische aanpak” en zijn inspanningen om sterke en goede partnerschappen te ontwikkelen.

“Turkije heeft inderdaad gediend en kan dienen, zoals we tegenwoordig zien, als bemiddelaar van veel geschillen met betrekking tot traditionele veiligheid, evenals nieuwere veiligheidsuitdagingen op het gebied van energie van voedselvoorziening van migratie”, vermeldde hij daarbij.

Over de migratiecrisis veroorzaakt door de Syrische burgeroorlog zei Rama dat Turkije erin slaagde de crisis in zijn eentje onder controle te krijgen. “Zonder Angela Merkel (ex-Duitse kanselier) was de eer van Europa niet gered. Zij was het die stond voor het verwelkomen van de immigranten in Duitsland tijdens die grote crisis. Maar zonder Recep Tayyip Erdoğan zouden de muren van Europa niet hebben gestaan.”

“Turkije is de sleutel voor de stabiliteit van Europa. En als we ons een moment zouden voorstellen hoe het andersom zou zijn, stel je voor hoe vreselijk Europa valt zonder dat zijn achterdeur precies door dat Turkije wordt beschermd”, aldus Rama.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-12-2022

Dec 10, 2022
Loading posts...