<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 03, 2021

Algerije geeft Franse media lesje Turkije

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft tegen Franse media gezegd dat de betrekkingen van zijn land met Turkije uitstekend zijn. De Turken investeren in de regio zonder enige politieke ambities, benadrukte hij.

In een interview met het Franse weekblad Le Point dat woensdag werd gepubliceerd, zei Tebboune dat Turkije ongeveer 5 miljard dollar in Algerije heeft geïnvesteerd “zonder politieke eisen in ruil daarvoor”.

Degenen die kritiek leveren op deze relatie, zouden de steun van Ankara aan de Algerijnen op vele manieren met eigen ogen moeten ervaren voordat ze een [valse] opmerking maken, onderstreepte de Algerijnse president.

In 2018 liet het Nationaal Agentschap voor Investeringsontwikkeling weten dat Turkije Frankrijk overtrof als de eerste buitenlandse investeerder in Algerije.

Tebboune liet ook weten dat hij een officiële uitnodiging heeft ontvangen om Turkije te bezoeken, evenals uitnodigingen uit Rusland, Italië, Qatar en Tunesië.

De Algerijnse president vertelde dat zijn land nog steeds wacht tot Frankrijk de misdaden en slachtingen die het heeft begaan tijdens zijn 132 jaar koloniale heerschappij in Algerije volledig toegeeft.

Tebboune deed ook een beroep op de Franse autoriteiten om de locaties van Franse kernproefexplosies te reinigen. Frankrijk hield die kernproeven tussen 1957 en 1966 in de woestijn van Algerije.

In januari weigerde Macron officieel zijn excuses aan te bieden voor de bezetting van Algerije en de bloedige achtjarige oorlog die een einde maakte aan de Franse overheersing.

In een commentaar op “politieke Islam”-groepen zei de president dat hij zich er niet tegen verzet “aangezien dergelijke groepen de ontwikkeling van een land niet belemmeren”.

“Politieke Islam”-groepen zoals de Movement of Society for Peace (Hams) sloten zich tussen 1997 en 2012 aan bij Algerijnse regeringen. Ook waren ze aanwezig in het Algerijnse parlement.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 03-06-2021

Jun 03, 2021
Loading posts...