<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 04, 2017

‘Wat als IS-leden infiltreren in overheidsinstanties in Duitsland of Frankrijk?’

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, heeft tijdens een strategisch forum in Slovenië opnieuw uitleg moeten geven waarom er na de couppoging in Turkije massaontslagen hebben plaatsgevonden. Het land heeft hierdoor met name uit Europa veel kritiek ontvangen.

“Wat zouden jullie dan doen?”, reageerde Çavuşoğlu op een vraag over de Turkse maatregelen. “Als IS-leden (Daesh) overheidsinstanties van Engeland, Frankrijk of Duitsland waren binnengedrongen? Mochten zij van jullie hun baan bij het ministerie, rechterlijke organen of in het leger wel houden? Of zouden jullie hun ontslaan? Dus deze ontslagen zouden volstrekt normaal zijn als dit in jullie landen zouden plaatsvinden [en dan raar opkijken als het bij ons gebeurt].”

Çavuşoğlu liet ook weten dat een kwart van de Turkse diplomaten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ontslagen. “Omdat hun loyaliteit niet bij de Turkse staat lag, maar bij een terreurgroep (FETO). Zou ik als minister van Buitenlandse Zaken willen dat ik zoveel diplomaten zou verliezen? Nee. Maar ik kon niet anders. Ben ik hier blij mee? Nee. Zij waren lid van deze bende. Hoe kan ik met hun samenwerken in de meest gevoelige instantie van Turkije?”

Çavuşoğlu benadrukte ook dat FETO-aanklagers en -rechters, “die loyaal waren aan die zieke man in Pennsylvania”, hun handelingen en uitspraken niet volgens de grondwet en Turkse wetgeving hebben gedaan, maar “in het kader van doelstellingen van de terreurgroep”.

Europese Unie

De Turkse minister maakte ook een opmerking over de toetreding tot de Europese Unie. “Als jullie door een terreuraanslag zijn getroffen, nemen jullie gelijk alle mogelijke maatregelen. Als wij worden getroffen, raakt dat jullie niet zoveel, net zoals jullie ons niet hebben gesteund na de couppoging. En daarom willen steeds minder Turken dat Turkije toetreedt tot de Europese Unie.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BLED | Gepubliceerd: 04-09-2017

Sep 04, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...