<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 17, 2018

Amerikaans bedrijf veroordeeld tot schadevergoeding aan 138 moslimwerknemers

Het Amerikaanse vleesbedrijf Cargill moet 1,5 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan 138 moslimwerknemers die het in 2016 heeft ontslagen. Aanleiding van het ontslag was “onenigheid over gebedstijden”.

Dat heeft de Amerikaanse commissie van Gelijke Kansen, aangesloten bij de federale overheid, bepaald.

Het in Colorado gevestigde vleesbedrijf is schuldig bevonden aan discriminatie. “De medewerkers zijn in hun godsdienstvrijheid gekort, geïntimideerd en ontslagen, terwijl ze redelijke en gerechtvaardigde redenen hadden”, verklaarde de commissie.

De moslims, voornamelijk Somaliërs, verrichtten om en om een kort verplicht gebed. De teamleider besloot op een gegeven moment dat geheel te verbieden. De 138 werknemers legden daarop het werk stil uit protest.

Ook is een lokale vakbond veroordeeld tot een schadevergoeding van 153.000 dollar. Zij deden niets met de klachten die de moslimwerknemers hadden ingediend. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenwet kunnen werkgevers redelijke (korte) gebedspauzes niet verbieden.

Cargill verwerpt de beschuldigingen, maar “stemt in met de schadevergoeding zodat de zaak niet te lang duurt en breed wordt gehoord”. Het bedrijf gaat de korte gebedspauzes weer toestaan, is gemeld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 17-09-2018

Sep 17, 2018
Loading posts...