<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 28, 2020

Amerikaanse senator geeft Turkije gelijk, Trump uit medeleven

Turkije is juist bezig in Syrië omdat het een offensief van het Syrische regime wil tegenhouden, benadrukte de Amerikaanse senator Tom Cotton vrijdag.

“Rusland en het Assad-regime zijn verantwoordelijk voor de humanitaire ramp die zich in het noordwesten van Syrië voltrok”, zei de wetgever uit Arkansas. “Onze NAVO-bondgenoot Turkije doet het juiste. Poetin en Assad moeten hun verplichtingen nakomen en het bloedbad stoppen.”

De Amerikaanse president Donald Trump betuigde ook zijn medeleven aan Turkije en veroordeelde de aanval op Turkse vredesmilitairen in Syrië, verklaarde woordvoerder Judd Deere van het Witte Huis na het telefoongesprek tussen Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

“President Trump bevestigde opnieuw zijn steun voor de inspanningen van Turkije om de situatie in het noordwesten van Syrië te de-escaleren en een humanitaire ramp te voorkomen,” voegde Deere daaraan toe. “De twee leiders waren het erover eens dat het Syrische regime, Rusland en het Iraanse regime hun offensief moeten stoppen voordat meer onschuldige burgers worden gedood en ontheemd raken.”

Uit Idlib vluchtten zo’n 900.000 burgers na aanvallen van het Syrische regime. Dat wordt bijgestaan door de Russische luchtmacht en door Iran gesteunde troepen.

Donderdag kwamen bij een verraderlijke aanslag van het Assad-regime 33 Turkse soldaten om het leven in Idlib, net over de zuidelijke grens van Turkije. De Turkse militairen werkten daar aan de bescherming van lokale burgers in het kader van een deal met Rusland uit september 2018 met als doel een veilige zone en een wapenstilstand.

Maar sindsdien wordt het staakt-het-vuren geschonden en zijn meer dan 1.300 burgers gedood bij aanvallen door Assad en Russische troepen.

De veilige zone of de-escalatiezone is momenteel de thuisbasis van 4 miljoen burgers. Meer dan 1,7 miljoen Syriërs zijn na intense aanvallen naar de Turkse grens vertrokken.

Turkije vangt in eigen land meer dan 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen op, meer dan enig ander land ter wereld.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 28-02-2020

Feb 28, 2020
Loading posts...