<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Oct 21, 2018

Amsterdam bekroont Turks-Nederlandse militair na heldendaad

De Nederlandse militair van Turkse komaf Ekrem Karadeniz heeft recent de Carnegie Medaille opgespeld gekregen uit handen van burgemeester Femke Halsema. De Turkse Nederlander redde in maart 2017 zijn onwel geworden Nederlandse buren tijdens een brand in Amsterdam.

De 44-jarige Karadeniz is kapitein bij de Nederlandse landmacht en is trots op de hoogst mogelijke onderscheiding na het, met gevaar voor eigen leven, redden van een ander, liet de stafofficier weten in een interview.

“Ik zag bij thuiskomst zwarte rook uit mijn raam en voelde dat er iets niet goed ging. Toen ik naar buiten keek uit onze flat, hoorde ik beneden het geschreeuw van mijn buurman. Ik snelde naar de badkamer en bedekte mijn hoofd met een natte grote handdoek. Ik vroeg mijn vrouw tijdens het rennen naar beneden om de hulpdiensten in te lichten”, legde Karadeniz het voorval in maart uit.

Karadeniz gaf aan dat hij zijn buurman half bewusteloos op de vloer vond en nam hem mee naar buiten. “Toen nam ik de echtgenote ook mee naar buiten en keek daarna of er nog iemand binnen zat. Het was erg donker binnen: er was overal vuur.”

De moslimmilitair gaf eerste hulp aan zijn buren totdat er een ambulance ter plaatse arriveerde. “Ik heb alleen mijn verantwoordelijkheid vervuld”, zei de Turkse Nederlander tegen zijn buren, die Karadeniz veelvuldig bedankten voor zijn moed. “Ik liet ze weten dat ik enkel deed wat ons geloof ons voorschrijft inzake nabuurschap. Er is sprake van mensenrechten en burenrechten. We respecteren beide.”

Twee dagen na de brand feliciteerde ook de politie van Amsterdam hem met zijn heroïsche gedrag en kwam met een beloning.

Ten dienste van de Nederlandse strijdkrachten gedurende vele jaren, zei Karadeniz dat dit niet zijn eerste medaille is. Hij heeft er nog zes andere.

Karadeniz liet ook weten dat zijn voorouders oorlogsveteranen voor Turkije waren. Zijn grootvader en overgrootvader namen deel aan de Koreaanse oorlog en de slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – AMSTERDAM | Gepubliceerd: 21-10-2018

Oct 21, 2018
Loading posts...