<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Apr 22, 2020

Ankara reageert op Griekse aantijgingen

In een reactie op Griekse aantijgingen over de maritieme rechtsgebieden en booractiviteiten van Turkije rondom Cyprus liet Ankara weten dat Griekenland opzettelijk rechten van een ander negeert.

“Griekenland toont eens weer diens onrealistische percepties en houding waarbij rechten worden genegeerd met betrekking tot de problemen in onze regio”, verklaarde Hami Aksoy, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van opmerkingen uit Athene.

Aksoy benadrukte dat de Griekse en Grieks-Cypriotische kant opzettelijk het feit negeert dat Turkije legitieme en soevereine rechten heeft in de oostelijke Middellandse Zee en de Egeïsche Zee. “Turks-Cyprioten hebben als mede-eigenaar van het eiland gelijke rechten op de hulpbronnen rond het eiland.”

De Turkse buitenlandwoordvoerder zei dat de daadwerkelijke bedreiging voor vrede en stabiliteit in het oostelijke Middellandse Zeegebied “de maximalistische en compromisloze houding van het Griekse en Grieks-Cypriotische duo” is.

“We zullen vastberaden zowel de rechten van ons land als die van Turks-Cyprioten in het oostelijke Middellandse Zeegebied blijven beschermen”, aldus Aksoy namens Turkije.

Cyprus

De regio rondom Turks-Cyprus valt onder continentaal plat van Turkije, zo ook erkend door de Verenigde Naties.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld, toen na een Grieks-Cypriotische staatsgreep gewelddadig werd opgetreden tegen de Turkse eilandbewoners waarop Ankara militair moest ingrijpen. Na twee jaar onderhandelen mislukte in 2017 de laatste poging om het sindsdien verdeelde eiland in de Middellandse Zee te herenigen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-04-2020

Apr 22, 2020
Loading posts...