<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Apr 25, 2015

Armeens terrorisme: 31 Turkse diplomaten gedood in 13 jaar

Leden van Armeense terreurbewegingen hebben van 1973 tot 1986 in totaal 31 Turkse diplomaten vermoord

De gepensioneerde ambassadeur Ömer Engin Lütem schreef in 2006 in zijn boek “De Armeense Terreur” dat na de Tweede Wereldoorlog een aantal ontwikkelingen in de Armeense diaspora en Armenië voor wedergeboorte van de Armeense chauvinisme heeft gezorgd.

Joodse genocide als voorbeeld in VS

De aandacht en sympathie die de Joden kregen in de Verenigde Staten wegens de Joodse genocide trok de aandacht van de Armeniërs. Met dit als voorbeeld begonnen de Armeniërs met beschuldigingen dat er sprake was van ‘genocide’ op hun tijdens de gebeurtenissen in 1915.

Tegelijkertijd werden Armeense jongeren met dit idee gehersenspoeld door de Armeense kerk, scholen en verenigingen. Het resultaat was dat na twintig jaar de tweede en derde generatie van de Armeniërs Turkije en de Turken flink zijn gaan haten. Deze haat spoorde aan tot Armeense nationalisme.

De Armeniërs deden er alles aan om de aandacht te winnen van de internationale gemeenschap met behulp van grote ceremonies. Zo werd in april 1965 de zogenaamde “50ste verjaardag van de Armeense genocide” herdacht.

Periode van Armeense terreur

De Armeen Gurgen Yanikyan heeft op 27 januari 1973 de Consul-Generaal van Turkije in Los Angeles Mehmet Baydar en vice-consul Bahadir Demir om het leven gebracht door middel van een terroristische aanslag. Dit zorgde voor een lancering van een nieuwe tijdperk van Armeense terreur dat de aandacht trok van de extreme omgeving van de Armeense diaspora. Mede door gebruik te maken van media aandacht werd hiermee gestimuleerd Turkse diplomaten te vermoorden.

Factoren die de Armeense terreur versterkten

De situatie in Libanon en de vredesmissie op Cyprus zorgde ervoor dat het Armeense terrorisme zich verder kon ontwikkelen.

Libanon verkeerde in een staat van onenigheid tussen religieuze gemeenschappen. De regering was zwak en kwetsbaar voor invloeden en aanvallen van buitenaf. Dit zorgde ervoor dat terroristische bewegingen zich makkelijk konden stichten en opereren in het land. Dit was ook de reden dat de twee grote Armeense terreurbewegingen ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia) en de “Rechtvaardigheid Commando’s van de Armeense Genocide” zich in dit land konden vestigen.

De vredesmissie op Cyprus werd door Turkije uitgevoerd op basis van rechten die uit verdragen werden gehaald. Desondanks heeft de westerse wereld de missie als een aanval op een land gezien. Turkije heeft op grote schaal veel kritiek ontvangen door deze missie. Mede hierdoor hebben de Armeense terreurdaden op Turkije niet voor veel reacties gezorgd vanuit Europa.

De slachtoffers

3 van de 4 Turkse ambassadeurs zijn in een periode van 6 jaar tussen 1973-1978 gedood. Turkse officieren in het buitenland werden doelwit nadat zware beveiligingsmaatregelen de ambassades vrijwel onbereikbaar maakten voor de terroristen.

Het aantal Armeense terreuraanslagen steeg na 1979. De periode tussen 1980 en 1983 was de meest intense periode van terreur. 580 van de in totaal 699 terroristische aanslagen hebben in deze periode plaatsgevonden.

Lijst van de 31 Turkse diplomaten die zijn vermoord tussen 1973 en 1986:

webszdkjvw43r323swd

web43evrfs8

webw34534t2wefw

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

 

 

Apr 25, 2015
Loading posts...