<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 16, 2015

‘Asscher moet op zijn blote knieën excuses aanbieden aan Turkse Nederlanders’

Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren hebben sterk het gevoel geen onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving. Generalisering en ongelijke behandeling door politie en bij sollicitaties versterken het gevoel van uitsluiting. Bovendien blijkt 90% van de Turkse Nederlanders helemaal geen sympathie te hebben voor terreurgroep Daesh (IS), in tegenstelling tot het omstreden Motivaction onderzoek. 

Dat blijkt uit het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat woensdag is gepubliceerd.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu vindt dat minister Lodewijk Asscher zijn excuses moet aanbieden aan de Turkse Nederlanders. Asscher publiceerde tegen het advies van de directeur van Motivaction in het verkennend onderzoek naar de Turks-Nederlandse sympathie voor Daesh, wat voor een storm van protest zorgde.

“Het zou Minister Asscher sieren als er nu eindelijk een excuus zou komen voor het onderzoek dat Turkse Nederlanders als terroristen heeft weggezet”, zegt Kuzu.

“Nu veegt het SCP-rapport de resultaten van het Motivaction onderzoek van tafel. Niet 90% heeft sympathie voor Daesh maar 90% heeft geen binding met het gedachtegoed en de gewelddadige benadering en interpretatie van de Islam door Daesh. Asscher moet op zijn blote knieën excuus maken”, meldt partij DENK.

Het SCP neemt waar dat Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren voelen dat hen het Nederlanderschap wordt ontzegd. Ze voelen zich gediscrimineerd en uitgesloten. Als reactie daarop trekken de jongeren zich terug in eigen kring. Wel is er frequent contact met Nederlanders.

Kuzu maakt zich zorgen over deze ontwikkeling: “DENK staat voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Etnisch profileren door de politie helpt niet mee als je jongeren bij de samenleving wil betrekken. Ook ongelijke behandeling van etnische minderheden bij sollicitatiegesprekken duwt de jongeren verder af van de Nederlandse samenleving. DENK is voor wederzijdse acceptatie en is er heilig van overtuigd dat het stimuleren en motiveren van jongeren van verschillende etniciteit radicalisering kan voorkomen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden

Dec 16, 2015
 • Jan van Eechoud

  Wie probeert wie nu voor de gek te houden……? Ik kén geen Nederlanders die ‘racistisch’ zijn….. En de Turken die ik tegen het lijf loop zijn in éérste instantie Turk……… en dán pas Nederlander.

 • Robert Van Het Hoen

  Correctie, ze zijn eerst moslim dan pas turk.
  Wel opmerkelijk, Turkije heeft ook erg veel seculieren. Toch zijn wij er in geslaagd vooral het gelovige deel te importeren.

 • Jenny Janissen

  Ja dat waren de allerarmste geronseld op het platte land om hier vieze klussen op te knappen.

 • Umit Ayhanci

  eey Jan, Robert en Jenny hou je zelf aub niet voor de gek

 • Umit Ayhanci

  jullie nederlanders ( niet verkeerd bedoelt) denken alleen aan 10 op de 100 verkeerde buitenlanders, maar kijk ook naar die 90 andere

  IS is geen Islam
  Islam is geen IS
  EWA WEET DIT SWAÏLIES

 • Deniz

  ‘Nederlanders zijn racisten.. allemaal. ‘ zei oud ombudsman A. Brenninkmeijer. Dus….

Loading posts...