<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 16, 2015

‘Asscher moet op zijn blote knieën excuses aanbieden aan Turkse Nederlanders’

Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren hebben sterk het gevoel geen onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving. Generalisering en ongelijke behandeling door politie en bij sollicitaties versterken het gevoel van uitsluiting. Bovendien blijkt 90% van de Turkse Nederlanders helemaal geen sympathie te hebben voor terreurgroep Daesh (IS), in tegenstelling tot het omstreden Motivaction onderzoek. 

Dat blijkt uit het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat woensdag is gepubliceerd.

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu vindt dat minister Lodewijk Asscher zijn excuses moet aanbieden aan de Turkse Nederlanders. Asscher publiceerde tegen het advies van de directeur van Motivaction in het verkennend onderzoek naar de Turks-Nederlandse sympathie voor Daesh, wat voor een storm van protest zorgde.

“Het zou Minister Asscher sieren als er nu eindelijk een excuus zou komen voor het onderzoek dat Turkse Nederlanders als terroristen heeft weggezet”, zegt Kuzu.

“Nu veegt het SCP-rapport de resultaten van het Motivaction onderzoek van tafel. Niet 90% heeft sympathie voor Daesh maar 90% heeft geen binding met het gedachtegoed en de gewelddadige benadering en interpretatie van de Islam door Daesh. Asscher moet op zijn blote knieën excuus maken”, meldt partij DENK.

Het SCP neemt waar dat Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren voelen dat hen het Nederlanderschap wordt ontzegd. Ze voelen zich gediscrimineerd en uitgesloten. Als reactie daarop trekken de jongeren zich terug in eigen kring. Wel is er frequent contact met Nederlanders.

Kuzu maakt zich zorgen over deze ontwikkeling: “DENK staat voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. Etnisch profileren door de politie helpt niet mee als je jongeren bij de samenleving wil betrekken. Ook ongelijke behandeling van etnische minderheden bij sollicitatiegesprekken duwt de jongeren verder af van de Nederlandse samenleving. DENK is voor wederzijdse acceptatie en is er heilig van overtuigd dat het stimuleren en motiveren van jongeren van verschillende etniciteit radicalisering kan voorkomen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden

Dec 16, 2015
blog comments powered by Disqus
Loading posts...