<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 15, 2020

Azerbeidzjan boort BBC ongekend diep de grond in over persvrijheid

De Britse omroep BBC heeft dit weekend een veeg uit de pan gekregen van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev. BBC sprak Aliyev over de recente Turks-Azerbeidjaanse zege op agressor Armenië en bevrijding van het eigen grondgebied Karabach.

De BBC-interviewer dwaalde af van het hoofdonderwerp en stelde dat de persvrijheid en oppositie in Azerbeidzjan onder druk staan. “Waarom denkt u dat het Azerbeidzjaanse volk geen vrije pers en oppositie heeft?”, vroeg Aliyev de Britse journalist.

“Omdat onafhankelijke bronnen mij dat vertellen”, antwoordde de BBC-verslaggever daarop. “Welke onafhankelijke bronnen?”, vroeg Aliyev daarop. “Velen”, stelde de Britse vrouw.

“Vertel mij welke?”, zei Aliyev. “Ik kan mijn bronnen niet opnoemen”, antwoordde de journalist uit het Verenigd Koninkrijk. “Dan zit je hier verhalen te verzinnen”, sloeg de Azerbeidzjaanse president terug. “Er is geen sprake van mediacontrole in Azerbeidzjan.”

De Britse interviewer waagde nog een poging. “Ik bedoel dat kranten en ngo’s onder druk staan en dat critici worden opgesloten.” “Helemaal niet. Absoluut verzonnen allemaal”, reageerde Aliyev. “We hebben persvrijheid. Meer dan tachtig procent van ons volk heeft toegang tot internet. Kunt u zich voorstellen dat er in zo’n vrij (internet)land mediarestricties kunnen worden opgelegd?”

Dit is opnieuw een bevooroordeelde benadering, startte Aliyev zijn tegenaanval op de westerse omroep. “Dit is een poging om een [negatieve] perceptie te creëren bij het westerse publiek over Azerbeidzjan. We hebben oppositie, ngo’s, vrije politieke activiteiten, vrije media en vrije meningsuiting”, maakte de Azerbeidzjaanse president iedereen duidelijk.

Aliyev was nog niet klaar met zijn uithaal. “Mag ik u nu een vraag stellen? Hoe beoordeelt u het feit wat Julian Assange [WikiLeaks] is aangedaan? Is dat een reflectie van ‘persvrijheid’ in uw land [VK]?”, haalde Aliyev uit.

De BBC-interviewer reageerde daarop: “We zijn vandaag niet hier om daarover te discussiëren.”

“Nee laten we het over Assange hebben”, benadrukte Aliyev. “Sorry, maar hoe lang moest hij ook alweer onderduiken in de ambassade van Ecuador? En voor wat? En waar is hij nu vanwege zijn journalistieke activiteiten? Jullie hebben hem gegijzeld, moreel vermoord en fysiek uitgeput. Dat hebben jullie gedaan, niet wij. En nu zit hij opgesloten.”

De BBC heeft daardoor moreel het recht niet om het over persvrijheid te hebben, onderstreepte Aliyev. “Laten we terugkeren naar ons onderwerp, het conflict”, kon de verslagen Britse journalist daarop antwoorden.

“Ja dat is zeker beter voor jullie, want dit is iets wat jullie niet leuk vinden”, haalde Aliyev opnieuw uit. “Jullie houden enkel van [vals] beschuldigen en aanvallen”, aldus de Azerbeidzjaanse president.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 15-11-2020

Nov 15, 2020
Loading posts...