<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 19, 2018

Banden Saudi-Arabië en Israël in zwaar weer na moord op journalist

Het heimelijke Saudische initiatief gesteund door de Verenigde Staten gericht op het smeden van nauwere relaties tussen het koninkrijk en Israël hapert sinds de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Dat schreef The Wall Street Journal dinsdag.

De wereldwijde verontwaardiging na de moord op Khashoggi heeft het vermogen beperkt van de feitelijke heerser van het koninkrijk, kroonprins Mohammed bin Salman, om contact te maken met Israël, een handeling die de Amerikaanse krant ‘riskant’ noemde.

Voormalig adviseur van het koninkrijk Saud al-Qahtani en voormalig plaatsvervangend hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Assiri werden ontslagen wegens vermeende betrokkenheid bij de moord. De twee adviseurs, die dicht bij Salman zaten, speelden ook een belangrijke rol in het vestigen van geheime contacten met Israël, meldde The Wall Street Journal.

Hun verwijdering uit het ambt vormt een obstakel voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de twee landen.

“De zaken zijn zeker afgekoeld direct na de moord op Khashoggi”, vertelde een hoge Saudische regeringsfunctionaris aan de Amerikaanse krant. Het laatste wat het koninkrijk wil, is dat dit nu naar buiten komt en een nieuwe weerslag veroorzaakt.”

De krant schreef ook dat Assiri geheime reizen naar Israël maakte, waar hij zich concentreerde op hoe het koninkrijk kon profiteren van Israëls bewakingstechnologie. Qahtani werkte in Saudi-Arabië om het imago van Israël in het land te verzachten en te verlichten en speelde ook een rol bij de aankoop van Israëlische bewakingstechnologie.

“Saudi-Arabië en Israël zijn dichterbij gekomen ondanks aanzienlijke politieke risico’s omdat er een hartelijke verbinding is met een land dat op grote schaal in de Arabische wereld wordt beschimpt vanwege bezetting van Palestijnse gebieden en Palestijnen een eigen staat ontneemt”, aldus The Washington Post.

In de nasleep van de moord op Khashoggi heeft koning Salman bin Abdulaziz echter een actievere rol in het bestuur genomen, wat een probleem veroorzaakte voor de Saudisch-Israëlische betrekkingen, aangezien de koning het Palestijns-Israëlische conflict als de belangrijkste kwestie in de regio beschouwt.

“Het niveau van directe veiligheid, militaire en inlichtingensamenwerking tussen Israël en de Golfstaten, met Amerika als partner, is op lichtjaren voorsprong dan wat het eerder was”, zei Robert Wexler, voorzitter van het S. Daniel Abraham Centrum voor Vrede in het Midden-Oosten, tegen de krant. “Maar zonder een resolutie over de Palestijns-Israëlische kwestie, is sprake van een glazen plafond.”

Khashoggi, een Saudische journalist en columnist voor The Washington Post, werd vermist nadat hij op 2 oktober het Saoedische consulaat in Istanbul betrad. Saudi-Arabië ontkende aanvankelijk enige rol in zijn verdwijning. Na tegenstrijdige verklaringen, erkende Riyadh alsnog dat hij binnen het diplomatieke gebouw is gedood.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 19-12-2018

Dec 19, 2018
Loading posts...