<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Sep 10, 2022

‘België is failliet, energiecrisis eigen schuld Europa’

Europa heeft de energiecrisis aan zichzelf te danken omdat het de energieproductie heeft uitgefaseerd, zei Bart De Wever, de Antwerpse burgemeester en leider van de nationalistische partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), in een interview met VRT.

“Dit is natuurlijk geen crisis die (de Russische president Vladimir) Putin heeft veroorzaakt, maar die Europa zelf heeft veroorzaakt door deze eeuw zijn eigen primaire energieproductie uit te faseren”, stelde hij.

De Wever legde uit dat de exploitatie van olie-, gas- en steenkoolreserves niet was toegestaan, terwijl “de domste landen, Duitsland en België, tegelijkertijd kernenergie hebben uitgefaseerd”.

“We hadden ooit veel winst kunnen maken met de kerncentrales, maar nu worden die activa weggegeven. Ik vind het een beetje goedkoop dat mensen nu beseffen dat het niet zo eenvoudig is”, zei hij, verwijzend naar de vorige Belgische regering die besloot om twee kerncentrales te sluiten.

“België is failliet. Wij zijn het nieuwe Griekenland”, benadrukte hij, erbij vermeldend dat de staatsschuld en de overheidsuitgaven van zijn land een slechter evenwicht vertonen dan in de meeste Zuid-Europese landen die vaak de schuld krijgen van het niet respecteren van de begrotingsdiscipline.

Volgens De Wever heeft Europa nu te maken met de gevolgen van “het wegduwen van alle energiebronnen, waardoor we afhankelijk worden van Putin”. “In Amerika zitten mensen niet in deze puinhoop”, vertelde hij en beweerde dat de VS in 20 jaar een olie- en gasexporteur is geworden.

Tegelijkertijd wees hij erop dat de EU-klimaatnormen hypocriet zijn omdat Europese “bedrijven naar Amerika en China gaan om te produceren, dan ben je failliet en wordt het klimaat ook niet gered”.

De Wever uitte ook kritiek op de huidige structuur van de energiemarkt van het blok die nu “fantastische winsten” oplevert voor producenten van hernieuwbare energie en toonde steun voor de plannen om een ​​prijsplafond in te voeren.

De EU-ministers van Energie hebben vrijdag een spoedvergadering gehouden over de energieprijzen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-09-2022

Sep 10, 2022
Loading posts...