<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 24, 2016

Bemoeiende Franse minister krijgt lesje van Turkse collega

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, vindt dat de noodtoestand in zijn land niet vergelijkbaar is met de toestand in Turkije. De noodtoestanden zouden niet dezelfde rechtsgrondslag delen.

Dat zei hij in Ankara tijdens een persconferentie met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu.

De Franse minister vindt in zijn vergelijking der noodtoestanden dat zijn land de wetten beter naleeft dan Turkije. “Bij ons is de rechterlijke macht onafhankelijk. Turkije moet respect tonen voor de fundamentele rechten en de rechtsstaat”, gaf Ayrault aan als een aantijging onder het mom van zijn Franse mening.

Het Turkse antwoord liet niet lang op zich wachten. “Er is geen verschil tussen de noodtoestand in Frankrijk en die in Turkije. De omvang en doel van beiden is hetzelfde, het oppakken van terroristen”, antwoordde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

“De terroristen, die Frankrijk hebben aangevallen, krijgen dezelfde behandeling als de terroristen die de coup in Turkije hebben gepleegd”, liet Çavuşoğlu weten. “De beide noodtoestanden hebben de vrijheden van burgers van beide landen niet beperkt.”

De Turkse minister had ook iets te zegen over het Europees beeld op gebeurtenissen. “Wij zijn een staat. Overheids- en publieke instellingen mogen zich niet als terroristen gedragen. Het is belangrijk dat dit proces transparant is. De Raad van Europa wordt regelmatig geïnformeerd door ons.”

De noodtoestand in Frankrijk is vier keer verlengd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 24-10-2016

Oct 24, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...