<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Oct 02, 2018

Blok voor relatieherstel naar Ankara: ‘Veel economische potentie in Turkije’

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken toont met zijn bezoek aan Turkije dat de betrekkingen tussen Turkije en Nederland zijn hersteld.

Zo verklaarde hij dinsdag tegen een Turkse nieuwsdienst.

“Het doel van het bezoek is om aan te geven dat de bilaterale relaties tussen Nederland en Turkije zijn hersteld,” schreef Blok in een verklaring voorafgaand aan zijn bezoek aan Istanbul en Ankara die woensdag start.

“We zullen het hebben over zaken die ons samenbinden en belangrijke zaken waar we samen aan werken”, liet Blok weten. De onderwerpen die onder andere op de agenda staan zijn “veiligheid, migratie, en natuurlijk de economie.”

Het bezoek van Blok aan Turkije is “een duidelijk teken dat Nederland de communicatiekanalen wijd open wil stellen om kwesties te kunnen behandelen die voor beide landen van belang zijn.” “Onze relatie is te belangrijk om in het verleden te blijven hangen. We moeten ons op de toekomst concentreren.”

“Zoals in elke relatie, kunnen er zaken zijn waar we het oneens met elkaar kunnen zijn. Het bezoek is ook een uitstekende gelegenheid om deze problemen met elkaar aan te kaarten en de zorgen die we hebben op deze gebieden aan te pakken”, verklaarde Blok.

De Nederlandse buitenlandminister ziet veel economisch potentieel in Turkije. “Turkije is een grote markt, dicht bij de EU, waar Nederlandse bedrijven veel kansen hebben om te handelen en te beleggen. Daarnaast kan Nederland, met zijn gunstige en innovatieve ondernemingsklimaat, een goede plek zijn voor Turkse bedrijven om te investeren.”

Nederland heeft veel oplossingen te bieden voor uitdagingen waarmee Turkije wordt geconfronteerd, van duurzame ontwikkeling tot leefbare steden en een productievere en efficiëntere landbouwsector, liet Blok weten.

Blok benadrukte ook dat Nederland de grootste belegger in Turkije is. “Nederlandse en Turkse ondernemersverenigingen hebben de weg naar elkaar gevonden en onderzoeken hoe samenwerking kan worden uitgebreid en verdiept. Wat we vaak op dit gebied zien, is dat zakenmensen echt een brug kunnen slaan tussen onze twee landen.”

Bestrijding van terrorisme

Met de nadruk op de “goede samenwerking” tussen Turkije en Nederland in de strijd tegen het terrorisme, zei Blok: “Ik ben me er zeer van bewust dat Turkije zich op een geografisch zeer gevoelige locatie bevindt en te maken heeft met reële terroristische dreigingen van organisaties zoals ISIS [Daesh] en de PKK.”

“We wisselen relevante informatie regelmatig uit, wat essentieel is om te voorkomen dat ernstige incidenten zich voordoen”, meldde hij.

Dinsdag bevestigde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken het bezoek van Blok. Op de algemene agenda staan de Turks-Nederlandse betrekkingen, het Turkse EU-proces en de huidige regionale en internationale kwesties.

Donderdag is Blok samen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, aanwezig op het TRT World Forum, waar meer dan 600 leidende politici, zakenmensen, academici, activisten, journalisten, opinieleiders, intellectuelen en beleidsmakers aan deelnemen.

Blok zal ook een kort bezoek brengen aan het Turkse parlement, dat in 2016 tijdens de mislukte couppoging is gebombardeerd door de Fetullah Terrorist Organisation (FETO).

Relatieherstel

De betrekkingen tussen Nederland en Turkije waren vorig jaar ernstig verstoord na een incident tussen de twee regeringen in Rotterdam. Nederland verbood de toegang aan Turkse ministers en trok, als eerste partij die een concrete stap nam, de landingsrechten in van de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Ook was die dag sprake van een uitgevaardigd schietbevel door gemeente Rotterdam op de lijfwachten en voertuig van een andere Turkse minister, Fatma Betül Sayan Kaya, die alsnog met de auto arriveerde uit Duitsland.

Anderhalf jaar later zette Nederland de eerste stap om de banden weer te herstellen. Blok overhandigde toen een brief aan zijn Turkse collega-minister. (LEES meer)

In september hebben Turkije en Nederland weer ambassadeurs benoemd in elkaars land.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEDERLAND – ANKARA | Gepubliceerd: 02-10-2018

Oct 02, 2018
Loading posts...