<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 21, 2020

Bouw Turkse megadam nadert einde

De bouw van de hoogste boogdam van Turkije en tevens derde grootste ter wereld heeft een eindfase bereikt. Er is tot nu toe bijna 4 miljoen kubieke meter beton gestort.  

Dat verklaarde het Turkse Directoraat voor Waterwerken (DSI) maandag.

De waterdam genaamd Yusufeli is nog zo’n 10 meter verwijderd van zijn uiteindelijke hoogte van 275 meter. Het grote bouwwerk bevindt zich op de rivier Çoruh nabij Yusufeli in de provincie Artvin in het oostelijke deel van de Zwarte Zee.

De bouw startte eind 2012. Ook wordt hard gebouwd aan autowegen om de dam bestaande uit 39 tunnels en 20 bruggen en viaducten met een totale lengte van 67 kilometer.

De waterkrachtcentrale die zich in de waterdam bevindt, zal flink bijdragen aan de Turkse economie. Verwacht wordt dat er met drie units van 186 megawatt stroom voor 650.000 mensen wordt opgewekt. De jaarlijkse elektriciteitsproductie wordt zo’n 1,9 miljard kilowattuur.

De economische bijdrage wordt geschat op jaarlijks 1,25 miljard lira, omgerekend ruim 200 miljoen euro. Binnen zeven jaar verdient het grote energieproject zich terug.

De boogdam, die volledig door Turkije zelf is bekostigd, door Turkse ingenieurs, waaronder 25 vrouwen, is ontworpen en door Turken zelf wordt gebouwd, wordt operationeel in juni 2021.

Dimensies

Yusufeli is 25 meter korter dan de Eiffeltoren en net zo hoog als een wolkenkrabber van honderd verdiepingen. Met de hoeveelheid beton voor het damlichaam, bijna vier miljoen kubieke meter, kan 2.350 appartementen van elk vijf verdiepingen worden gebouwd met daarin 20 grote woningen van elk 150 vierkante meter.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-12-2020

Dec 21, 2020
Loading posts...