<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Mar 17, 2019

Britse media ‘falen’ in berichtgeving over Nieuw-Zeeland

De Britse omroep BBC en dagblad Daily Mirror liggen onder vuur omdat ze de aanslagen op moskeeën in Nieuw-Zeeland niet benoemen als terreuraanslagen waarbij vrijdag ten minste 50 moslims in hun gebedshuis zijn vermoord door een extreem-rechtse terrorist.

BBC bleek niet in staat te zijn om aanvallen op moskeeën in Christchurch als “terreuraanslagen” aan te merken, maar koos voor de woorden “Schietpartijen in moskeeën Christchurch”.

Ondertussen publiceerde het Britse dagblad Daily Mirror de kinderfoto van de terrorist Brenton Harrison Tarrant met daarop de tekst dat hij “een engelachtige jongen” was. “Jongen die uitgroeide tot een extreem-rechtse massamoordenaar, vermoordde 49 personen tijdens het gebed”, schreef Daily Mirror.

“Een foto vrijgegeven van de moordenaar als een kind in de armen van zijn overleden vader, toont een engelachtige jongen die ex-medewerkers beschreven als een sympathieke en toegewijde persoonlijke trainer met gratis atletische programma’s voor kinderen”, aldus Daily Mirror.

De BBC had echter de Westminster-aanval in 2017 beschreven als “Terreuraanslag in Westminster”.

Bij een terroristische aanslag in maart 2017 doodde Khalid Masood, 52, vier mensen op Westminster Bridge toen hij schoot op voetgangers, voordat hij een politieman voor het parlement neerstak.

Kritiek

Ex-BBC-redacteur Rifat Jawaid bekritiseert de BBC vanwege het perspectief en stijl over de terroristische aanslag in Christchurch.

“Als voormalig BBC-redacteur voel ik me ongelofelijk teleurgesteld over de overduidelijke vooringenomen redactionele artikelen. Zowel de premiers van Australië als die van Nieuw-Zeeland hebben het bloedbad van Christchurch benoemd als terroristische aanslag, maar voor de [Britse] tv- en onlineredacteuren is dit alleen maar een moskeeaanval”, verklaarde Jawaid.

De Iraanse ambassadeur in Londen, Hamid Baeidinejad, zei op sociale media dat een mesaanval in Londen een terroristische aanslag betekent voor BBC-managers, maar het bloedbad in Nieuw-Zeeland slechts “een aanval” is voor hun.

Bovendien vermeed de Franse pers ook het woord “terreur”, ook al deden ze dat wel voor de aanslagen in Frankrijk, net zoals grote Amerikaanse mediagroepen.

Het Franse dagblad Le Parisien schreef niet dat het om terreuraanslagen ging, maar gebruikte de woorden: “Attentat de Christchurch” (aanval van Christchurch).

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern en haar Australische tegenhanger Scott Morrison verklaarden vrijdag dat de aanslagen op de moskeeën terroristische aanvallen zijn. Ardern vertelde journalisten dat haar land de schietpartijen behandelt als terreurdaden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-03-2019

Mar 17, 2019
Loading posts...