<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 14, 2021

Britten voorzien ‘zeer mooie toekomst’ met Turkije

Volgens de Britse ambassadeur in Ankara zou er een “zeer mooie toekomst” aan de horizon kunnen liggen voor de Brits-Turkse handels- en investeringsbetrekkingen als de partijen een meer omvattende overeenkomst kunnen sluiten om hun vrijhandelsovereenkomst, die eind vorig jaar is gesloten, te volgen.

“Ik heb het over verse landbouwproducten, diensten, de digitale economie, openbare aanbestedingen en misschien ook het vergroten van de prikkels voor wederzijdse investeringen in elkaars markten”, zei ambassadeur Dominick Chilcott tegen een grote Turkse nieuwsdienst.

De bevolking van Duitsland en Turkije is met ongeveer 80 miljoen ongeveer even groot, zei hij. Toch is de handel van het VK met Duitsland acht keer groter dan die met Turkije.

Chilcott benadrukte dat een deel van de reden hiervoor was dat “Duitsland veel hightechbedrijven heeft, hoewel zelfs dit zo’n grote kloof niet kon rechtvaardigen”.

“De ruimte om onze handel met Turkije te laten groeien moet er zijn. Het mag niet acht keer kleiner zijn dan onze handel met Duitsland”, onderstreepte hij.

De Britse ambassadeur refereerde ook naar de lessen aan die uit de coronapandemie zijn getrokken en zei dat veel landen, waaronder het VK, tot het besef kwamen dat ze te afhankelijk waren geworden van China als leverancier.

“Het VK wil andere leveranciers vinden. Het gebeurt bij ons in de buurt, er is een relatief goedkope leverancier met een brede productiebasis, die produceert volgens Europese normen. En dat heet Turkije.”

Chilcott zei dat het VK meer van zijn behoeften uit Turkije zou kunnen halen als een eerste actie, terwijl het zou kunnen diversifiëren vanuit China.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-03-2021

Mar 14, 2021
Loading posts...