<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 12, 2018

‘Chaos in Tweede Kamer: recht op debat ontnomen’

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft voor veel irritatie gezorgd bij DENK. Dat gebeurde dinsdag na een verzoek voor een hoofdelijke stemming van Kamerlid Farid Azarkan. Zijn verzoek zorgde voor discussie.

Azarkan vroeg om een stemming na de NPO-documentaire ‘Verdacht’, waarin “een groep Nederlanders met een migrantenafkomst die vernederd, gefrustreerd en pijnlijk een indringende boodschap had” vanwege de politie die hen steeds aan de kant zet, legde het DENK-Kamerlid het voorval uit.

“De minister heeft onvoldoende in de gaten hoe groot dit probleem is. Hij heeft het ook niet gekwantificeerd. Daarom wil ik een debat met de minister van Justitie en Veiligheid. Voorzitter ik wil graag een hoofdelijke stemming”, zei Azarkan.

Kamervoorzitter Arib: “Ooowwh. Vindt u het nodig om gewoon (…), maar ik het nog niet eens gevraagd wat anderen ervan vinden.” Volgens haar gaat “bij alle instrumenten die te vaak gebruikt worden, het effect ervan af”. Daarop haalde Azarkan uit dat hij als anderhalf jaar Kamerlid voor het eerst een hoofdelijke stemming aanvraagt.

Voor die moeizaam verlopen stemming voor een debat stemden 61 leden voor, 74 tegen. “Het voorstel is verworpen”, reageerde Arib, waarop de griffier aan haar vroeg: “Geen Dertigledendebat?”

“We zijn klaar!”, rondde Arib op een harde toon af. “Ik schors de vergadering.” Daarop vloog DENK-fractievoorzitter Tunahan Kuzu van zijn stoel en rende af op Arib om verhaal te halen. Met een wijzende vinger liet hij haar zijn ongenoegen weten over het verloop van het verzoek van Azarkan.

Azarkan verklaarde in een bijschrijft van een video-item, geplaatst op sociale media, dat er op dat moment “chaos heerste in de Tweede Kamer en DENK het recht van debat is ontnomen”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 12-12-2018

Dec 12, 2018
Loading posts...