<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 20, 2019

De Turkse vrouwen achter de hoogste boogdam van Turkije

Er wordt hard gebouwd aan de hoogste boogdam van Turkije genaamd Yusufeli, tevens derde hoogste ter wereld. De 25 Turkse vrouwen die ook werken aan het prestigeproject, waarvan 15 ingenieur, zijn trots op hun werk.

“Een vrouwelijke hand maakt alles mooier”, zegt Cansu Yıldız in een interview. “Dit is het bewijs dat vrouwen in elke sector succesvol kunnen zijn.”

Sevda Ceren Cihan is opgegroeid in de stad waar de hoogste boogdam met waterkrachtcentrale komt, Artvin. “Dit betreft een van de grootste projecten in de wereld. Trots dat dit in mijn eigen stad komt. Ik verzamel hier herinneringen die ik aan mijn kinderen kan vertellen.”

Kader Çelik werkt al twee jaar aan het grote bouwproject. “Wel zijn de weersomstandigheden hier niet echt aangenaam te noemen, zeer koud in de winter, erg warm in de zomer. Alles opzij, zijn we enorm trots op dit project. Men spreekt lovend over ons als ze horen waar we werken.”

Yusufeli

De waterkrachtcentrale zal flink bijdragen aan de Turkse economie. Verwacht wordt dat er met drie units van 186 megawatt stroom voor 650.000 mensen wordt opgewekt. De jaarlijkse elektriciteitsproductie is 1,9 miljard kilowattuur.

De economische bijdrage wordt geschat op jaarlijks 1,25 miljard lira, omgerekend ruim 200 miljoen euro. Binnen zeven jaar verdient het grote energieproject zich terug.

De boogdam, die volledig door Turkije zelf is bekostigd, door Turkse ingenieurs is ontworpen en door Turken wordt gebouwd, zal operationeel worden in juni 2021.

Dimensies

Yusufeli is 25 meter korter dan de Eiffeltoren en net zo hoog als een wolkenkrabber van honderd verdiepingen. Met de hoeveelheid beton voor het damlichaam, vier miljoen kubieke meter, kan 2.350 appartementen van vijf verdiepingen worden gebouwd met daarin vier 150 vierkante meter grote woningen per etage.

De waterreservoir van Yusufeli kan 75 miljoen Turken voorzien van 28,4 liter water per persoon.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ARTVIN | Gepubliceerd: 20-11-2019

Nov 20, 2019
Loading posts...