<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 07, 2020

Deense krant: Turkije dronesupermacht van Midden-Oosten

De Deense krant Information heeft donderdag geschreven dat Turkije een supermacht van drones is gewonden in het Midden-Oosten.

In het artikel is opgemerkt dat Turkije het heft in eigen handen nam nadat in 2000 en in 2006 de VS en Israël geen tot defecte drones hebben geleverd aan Turkije. Sindsdien ontwikkelt Turkije unieke en gewapende drones van eigen makelij, genaamd SIHA.

De onbemande luchtvaartuigen zijn cruciaal voor het land, benadrukte Information. Zo zijn Turkse drones gamechangers geweest in Syrië en Libië. “De situatie in Syrië, en met name in Idlib, en Libië zijn ingrijpend veranderd dankzij de drones van Turkije”. In Libië is de oprukkende oorlogskrijgsheer Hafter dankzij de Turkse vliegtuigen tegengehouden, is benadrukt.

Een deskundige van de regio zegt in het artikel dat drones normaliter een enkel doel uitschakelen of alleen foto’s maken. “Maar Turkije gebruikt hele zwermen van drones. Daarmee is een conventioneel leger uitgeschakeld.”

‘Verrassend’

Onderzoeksbureau Airways in Londen volgt ook de ontwikkelingen uit Turkije. “De manier waarop de Turken SIHA’s in Libië gebruiken is verrassend en effectief. Het heeft de loop van de oorlog in Tripoli veranderd. De Turken richten op en schakelen momenteel alles uit: Libische topgeneraals, aanvoerlijnen, brandstoftankers en schuttingen. Ze zijn erg effectief daarin. We hebben nog nooit gezien dat drones zo werden gebruikt”, legde Libië-deskundige Oliver Imhof uit.

‘Opmerkelijk’

Het tijdschrift Small Wars noemt het succes van Turkse drones (UAV’s) “een opmerkelijke en innovatieve krachtvertoning”.

De Amerikaanse onderzoekinstelling Jamestown noemt Turkije “een machtige UAV-kracht met nieuwe technologieën en een zich snel ontwikkelende militaire cultuur”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-05-2020

May 07, 2020
Loading posts...