<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Oct 06, 2020

DENK: Armenië moet per direct Azerbeidzjan verlaten

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu heeft dinsdag de Kamer duidelijk gemaakt dat Armenië zich per direct moet terugtrekken uit Azerbeidzjaans grondgebied.

“27 jaar lang horen we het woord de-escalatie en er wordt 27 jaar lang onderhandeld. Maar het bloedvergieten gaat door”, sprak Kuzu de aanwezige Kamerleden toe.

“Waarom komt er niets terecht bij dat jarenlange pleidooi van de-escalatie? Dat komt door het feit dat Armenië alsmaar geen genoegen krijgt van landjepik en meer dan 20 procent van Azerbeidzjaans grondgebied heeft bezet”, maakte Kuzu iedereen duidelijk.

Ook gooit de Armeense premier Pasjinian bij iedere uitspraak olie op het vuur door te pleiten voor ‘unificatie’. “De eis van Azerbeidzjan dat de Armeniërs het bezette gebied per direct moeten verlaten, is wat het internationale recht betreft volledig gerechtvaardigd. Armenië moet de bezette gebieden in Azerbeidzjan per direct verlaten”, benadrukte Kuzu.

Er zijn namelijk vier VN-resoluties waarin die gebieden worden erkend als Azerbeidzjaans grondgebied, onderstreepte het DENK-Kamerlid. “Het Europees Parlement heeft al in 2009 opgeroepen dat Armeense strijdkrachten zich per direct moeten terugtrekken uit de bezette gebieden en de gevluchte Azeriers recht hebben op terugkeer.”

Armenië bezet meer dan 20 procent van Azerbeidzjaans grondgebied, herhaalde Kuzu. Het land heeft een vluchtelingenstroom van bijna een miljoen Azeriers in gang gezet. “Mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Mensen die van de ene dag op de andere dag geen onderdak meer hadden.”

Kuzu stond ook stil bij een nare herinnering door Armenië. “Mij staat ook heel goed bij, uit de tijd dat ik nog een kind was, dat 613 mensen, waaronder meer dan 80 kinderen, op koelbloedige wijze werden vermoord in Chodzjali (Hocali) in februari 1993.”

Kuzu trekt de conclusie dat Armenië zich niet wil terugtrekken uit Azerbeidzjaans grondgebied. “Armenië is daardoor niet gebaat bij vrede. Armenië provoceert keer op keer Azerbeidzjan met oproepen tot reunificatie, laat de boel escaleren en smijt de deur dicht voor onderhandelingen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | Gepubliceerd: 06-10-2020

Oct 06, 2020
Loading posts...