<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Mar 16, 2017

DENK schrijft geschiedenis in Nederland

De nieuwe politieke partij DENK heeft met zijn voorlopige drie zetels geschiedenis geschreven in Nederland. De politieke beweging heeft het grootste aantal zetels behaald als nieuwe partij.

De DENK’ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die de PvdA hebben verlaten na onenigheid en ‘dwangpraktijken’, zijn met hun eigen partij groter geworden dan hun ex-partij in Rotterdam en Den Haag. In Amsterdam ging DENK van 0,0 naar 7,5 procent, in Utrecht van niets naar 5,4 procent.

De vreugde onder de DENK-stemmers is groot. “Het nieuwe Nederland heeft ook een stem gekregen in de Tweede Kamer”, reageert lijsttrekker Kuzu. “Fantastich”, zegt Farid Azarkan, de DENK’er op nummer twee die nu een zetel in de Tweede Kamer heeft. Volgens Azarkan vertegenwoordigt Denk een multiculturele groep in de samenleving die zich niet vertegenwoordigd voelt door de huidige politieke partijen.

Uitslag

De opkomst was hoog tijdens de historische verkiezingen voor de Tweede Kamer, namelijk 80,2 procent. De VVD is opnieuw de grootste van Nederland geworden met een mogelijke 33 zetels, gevolgd door de PVV met 20 zetels. De PvdA, die 38 zetels had, heeft een historisch verlies geleden en moet het nu doen met negen zetels. Het CDA staat op 19 zetels (+6), D66 op 19 zetels (+7), SP op 15 (+1) en GroenLinks op 14 zetels (+10).

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 16-03-2017

Mar 16, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...