<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 03, 2019

DENK: Snel einde aan schandalen bij grens Bulgarije-Turkije

Voor veel Turks-Nederlandse vakantiegangers is het een bekend verhaal: kilometers lange wachtrijen, corruptie en mensonterende situaties bij de Bulgaarse grens.

“Het zijn vernederende situaties bij de grens die niet meer van deze tijd zijn”, vindt DENK, die van mening is dat Europa op korte termijn een oplossing moet vinden voor de situatie aan de Europese grens.

De problemen met corruptie spelen al jaren en worden onvoldoende opgepakt, laat de snelgroeiende politieke partij weten. “Dit probleem raakt Nederlandse vakantiegangers, die structureel worden geïntimideerd en afgezet door Europese grensbewakers. Het wordt tijd dat Europa werk maakt van het aanpakken van de hardnekkige corruptie.”

Veel reizigers van Turkse origine uit Nederland, België en Duitsland betalen vijf euro als ze snel de grens over willen. Daarnaast wordt er ook verplicht een bedrag gevraagd voor het laten “ontsmetten” van hun auto.

DENK-lijsttrekker voor Europa Ayhan Tonca: “Slachtoffers van deze situatie zijn vooral Turken of mensen uit Nederland, België en Duitsland met een Turkse afkomst die in de zomer op familiebezoek of vakantie gaan. Met een briefje van vijf kunnen ze in twee minuten de grens over. Doen ze dat niet, dan gaan de douanebeambten net zolang met hun mobieltje spelen tot het geld er wel is.”

“Er zijn te veel schrijnende verhalen die je hoort die niet meer van deze tijd zijn. Een gezin met drie kinderen van 9, 6 en 1 dat twaalf lange uren vastzat aan de grens is bijna een vorm van marteling en dat kunnen we niet accepteren. Het wordt tijd dat Europa werk maakt van het aanpakken van de hardnekkige corruptie.”

Afgelopen week zijn Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selçuk Öztürk van DENK, samen met Tonca naar de Bulgaars-Turkse grens afgereisd om de vele klachten te bespreken. “Het was een pittig, stevig en goed gesprek met de Bulgaarse autoriteiten”, verklaarden de mannen van DENK. “Daarom is het belangrijk om je stem te laten horen en is het belangrijk dat DENK in Europa vertegenwoordigd zal worden”, aldus Öztürk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 03-05-2019

May 03, 2019
Loading posts...