<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 10, 2021

Der Spiegel: ‘Sofagate’ in Ankara eigen fout EU-leiders

Turkije is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de controverse over de plaatsing van zitplaatsen tijdens het bezoek van hoge EU-ambtenaren aan Ankara deze week. De problemen zijn voortgekomen uit de onderlinge verdeeldheid tussen de EU-Raad en de ambtenaren van de EU-Commissie.

Dat schreef de Duitse krant Der Spiegel naar aanleiding van de valse ‘sofagate’ in het presidentiële paleis van Turkije.

“Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is tijdens een bezoek aan Turkije misleid. De fout lag niet bij de gastheer Erdoğan, maar bij de voorzitter van de Raad, Charles Michel. Scènes van een vreemde machtsstrijd”, schreef de Duitse krant.

Dinsdag waren Michel en Von der Leyen in Ankara op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Dat was als onderdeel van diplomatieke inspanningen om de betrekkingen tussen het blok en Turkije te verbeteren. Vóór de vergadering werd Von der Leyen verrast toen Michel een stoel naast Erdoğan kreeg aangeboden, terwijl zij op een meterslange bank naast de enige gaststoel moest plaatsnemen, net zoals de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Kirsi Punkkinen, de protocolfunctionaris van de Europese Raad, verontschuldigde zich dat het probleem werd veroorzaakt door interne kloven en geen verband houdt met de Turkse kant. Deze gebeurtenis ging de wereld in als ‘de onbeschoftheid van de Turken’, een pertinent onjuiste stelling.

Het lijkt erop dat het hoofd van het protocol van de EU-Raad in deze kwestie is misleid, benadrukte Çavuşoğlu, eraan toevoegend dat Punkkinen en de nieuwe diplomatieke adviseur van Von der Leyen, Fernando Andresen Guimaraes, genoeg tijd hadden om een ​​mogelijke fout recht te zetten. De Turkse minister zei ook dat de Turkse gastvrijheid niet in twijfel is te trekken en aan de (gast)verzoeken van de EU is voldaan.

Italië

De valse ‘sofagate’ zorgde voor diplomatieke ruzie tussen Italië en Turkije. De Italiaanse premier noemde Erdoğan daarop ‘een dictator’. Turkije vuurde zwaar terug. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 10-04-2021

Apr 10, 2021
Loading posts...