<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Aug 26, 2019

Deze Japanner voelt zich 29 jaar Turks en is dol op Ottomaanse stad

Een bezoek aan Turkije 29 jaar geleden voor zakelijke doeleinden, maakte dat de Japanse Yoshinori Moriwaki zich “een Turk” voelt. Moriwaki, architect en aardbevingsspecialist, kwam in 1990 naar Turkije voor een bouwproject dat een jaar zou duren in de Turkse megastad Istanbul.

“Mijn verblijf duurde wat langer”, zegt Moriwaki in een interview. “Nu zie ik dat het 29 jaar geleden is.”

Moriwaki maakte deel uit van een groep van 15 mensen die in Istanbul waren voor de bouw van een hotel en was de enige die in Turkije wilde blijven.

“Als ik naar Japan reis, wil ik graag na een week weer terugkeren naar Turkije. Mijn vrienden noemden me vroeger ‘half Turks’, maar zeggen nu ze dat ik een Turkse man ben geworden. Ik zal de rest van mijn leven in Turkije leven.”

“Ik reis meestal naar Engeland of Duitsland, maar krijg daar met koudbloedige mensen te maken. Hier in Turkije zijn mensen gastvrij en vriendelijk”, vertelt de Japanse man.

Moriwaki is helemaal weg van de Turkse keuken. “Mijn favoriete gerecht is deeg gevuld met vlees, een specialiteit van de centrale provincie Konya, en rijstgevulde wijnbladeren, yaprak sarma in het Turks.”

Het uittrekken van de schoenen bij het betreden van het huis en de ronde vloertafel zijn tradities die beide landen kennen, zegt Moriwaki. “Een buurman van ons brengt ons wat eten op een bord. Het is in onze traditie niet gepast om een ​​bord leeg terug te geven. Dus maak ik yaprak sarma of sushi en vul het bord ermee.”

Moriwaki leerde de Turkse taal toen hij op de bouwplaats werkte en met andere Turkse arbeiders sprak. “Mensen in Turkije vertellen en praten heel graag. Als je naar Engeland gaat, laten we zeggen dat het zout op tafel verder ligt en je vraagt ​​iemand om je het zout door te geven; als een van de woorden die je gebruikt onjuist is, wordt dit niet begrepen.”

“Maar zelfs als je één letter in het Turks gebruikt, laat de Turkse persoon veel dingen op de tafel zien en zegt: Deze? Die?’. Hij helpt je totdat je het zout vindt. Dit zijn de kenmerken van Turken, ze zijn warmbloedig en vriendelijk.”

De Japanse man is getrouwd met een Oekraïense vrouw en heeft een 11-jarige zoon. “Hij sprak eerst Russisch, maar leerde daarna Turks toen hij nog naar de kleuterschool ging.”

Moriwaki laat weten dat hij minstens 58 steden van Turkije heeft bezocht. “Safranbolu, gelegen in de centrale stad Karabük, is een van mijn favoriete plekken.”

Safranbolu, een stad uit het Ottomaanse tijdperk in Turkije, was een cruciale halte op de belangrijkste handelsroute van oost naar west in de regio. De iconische locaties van de stad, zoals de Oude Moskee, het Oude Bad en de Suleyman Pasha-school (Medrese), zijn volgens UNESCO begin dertiende eeuw gebouwd.

“Als ik Safranbolu bezoek, word ik echt gelukkig. Zelfs vraag ik mezelf af: “Was ik eerder Turks?”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 26-08-2019

Aug 26, 2019
Loading posts...