<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Sep 13, 2018

Discriminatie op Nederlandse woningmarkt steeds erger: ‘Wie betaalt, die bepaalt’

Dat er in Nederland op de huurmarkt op flinke schaal wordt gediscrimineerd, is bewezen door raadslid Enes Yiğit van DENK. Hij belde als ‘Bert van Putten’ meerdere Rotterdamse makelaars en eiste dat zijn huis niet mag worden verhuurd aan moslims, Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers. Alle makelaars vonden dat geen enkel probleem.

“Zeker, ja hoor, geen probleem”, klinkt het veelal snel uit de kant van de makelaars, is te zien op het videobewijs van Yiğit op sociale media. “Nee, daar kunnen we goed op vissen”, zegt makelaar nummer drie op het verzoek het huis niet te verhuren aan een Marokkaans gezin.

Makelaar nummer vier kan “ermee rekening houden” dat geen Surinamers het huis bezichtigen. “Als dat uw wens is, houden wij daar rekening mee”, zegt de vijfde makelaar op de eis dat het huis niet mag worden verhuurd aan iemand met een Marokkaanse achtergrond.

Makelaar nummer zes maakt het nog bonter door op de vraag dat de verhuurder geen Turks gezin wil in zijn huis te reageren met “Ja, maar het is ook niet zozeer een Turk hoor. Er zitten nog andere bevolkingsgroepen bij.”

“Wij verhuren niet aan Surinamers of Antillianen of wat voor allochtonen”, reageert de zevende makelaar. De volgende zegt dat het “wel Turken en Marokkanen kan filteren”.

Nummer negen zegt dat het “officieel natuurlijk wettelijk niet mag, maar het altijd alsnog kan”. De tiende gebelde makelaar gooit daar een schepje bovenop: “Nou officieel gezien mag ik zeggen meneer dat is discriminatie blabla. Maar goed ja, dat snap je zelf ook wel. Euh het antwoord is dus ja. Wie betaalt, die betaalt.”

Yiğit vindt het allemaal onacceptabel. “Werkelijk te bizar voor woorden. Dit is een pure vorm van discriminatie. ‘Wie betaalt, die bepaalt’: nee, zo werken wij niet in Nederland. We werken volgens de wet, die zegt dat we niet mogen discrimineren op basis van afkomst of religie. En het gebeurt alsnog. Daarom gaan we dit hoog op de agenda zetten in Rotterdam. Dit wordt vervolgd”, aldus de gemeenteraadslid.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 13-09-2018

Sep 13, 2018
Loading posts...