<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Oct 26, 2021

Dit is het Ottomaanse meesterwerk in hartje Tel Aviv

Ondanks dat het sinds de stichting van Israël vele malen is aangevallen, heeft de Hasan Beg Moskee, gebouwd tijdens het Ottomaanse tijdperk in de Palestijnse stad Jaffa, de tand des tijds overleefd met zijn architectonische schoonheid.

De moskee ligt in de wijk Neve Tzedek in de Israëlische hoofdstad Tel Aviv en werd in 1914 in opdracht van de regionale gouverneur van het Ottomaanse Rijk, Hasan al-Basri Aljabi, in de toenmalige wijk Manshiyya gebouwd.

Dat wijk in het Ottomaanse Palestina werd later volledig verwoest door zionistische bendes, die deel uitmaakten van de oprichtende elementen van Israël. Ze durfden de moskee, uit angst voor de mogelijke harde reactie van de internationale gemeenschap, niet te vernietigen.

De staat Israël, opgericht in 1948 op een groot deel van historisch Palestijns land, heeft de stad Jaffa verbonden aan de gemeente Tel Aviv. Toen werd ook de deuren van de Hasan Beg Moskee gesloten voor moslims.

Palestijnen herinneren zich nog steeds dat de moskee gedurende zoveel jaren werd gebruikt als schuur en dierenasiel en een veel bezochte plaats was van drugsverslaafden. Na lange tijd werd het eind jaren zeventig heropend voor aanbidding door de Jaffa-moslimgemeenschap.

Ondanks dat het gebedshuis jarenlang ontoegankelijk was gemaakt voor de lokale moslims en ook hostels en uitgaansgelegenheden rond de moskee waren gebouwd, lukte het de Jaffa-moslimgemeenschap eind jaren zeventig de moskee alsnog te heropenen voor aanbidding.

In een interview met een grote Turkse nieuwsdienst liet de imam van de Hasan Beg Moskee, sjeik Ahmad Abu Ajwa, recent weten dat Israël de Arabisch-Islamitische identiteit van de historische Palestijnse landen probeert te vernietigen.

“Er is niets meer over van de wijk Manshiyya, behalve deze moskee, die getuige is van de geschiedenis”, zei hij. “Dit gebeurde allemaal na de Nakba (catastrofe).” De imam verwees daarmee naar de oprichting van de Israëlische staat in 1948, toen honderdduizenden Palestijnen ontheemd raakten en hun huizen moesten verlaten.

De imam benadrukte dat de moskee direct na de oprichting van Israël gesloten was voor aanbidding. “De Hasan Beg Moskee in de wijk Manshiyya, waar Palestijnen werden gedwongen te migreren, werd aan zijn lot overgelaten door joodse bendes en werd herhaaldelijk aangevallen.”

Abu Ajwa vervolgde dat “de Hasan Beg Moskee letterlijk een Ottomaans meesterwerk is”. “Wie naar de structuur van de moskee kijkt, van de ingang tot de preekstoel en mihrab, zal zien dat het een gigantisch Ottomaans werk is.” De moskee biedt ruimte aan 3.000 mensen.

Turkije

“Echter, alle Palestijnen, vooral de mensen van bezet Jeruzalem, en onze broeders en zusters in Turkije hebben deze moskee volledig gesteund”, liet hij iedereen weten.

De Turkse Mirasımız (Our Heritage) Association, die werkt aan het behoud van het Ottomaanse erfgoed in Jeruzalem en de aangrenzende gebieden, heeft in samenwerking met de Al-Aqsa Foundation, opgericht door Palestijnse burgers van Israël, de oostelijke en noordoostelijke gevels van de moskee hersteld. Daarnaast is de zuidoostelijke muur van de moskee in 2009 herbouwd in overeenstemming met de Ottomaanse architectuur.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-10-2021

Oct 26, 2021
Loading posts...