<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 12, 2019

Dit moet u weten over de Turkse verkiezingen op 31 maart

Nu voor de Turken lokale verkiezingen naderen op 31 maart, zijn campagnevertoningen en toespraken van politici de orde van de dag.

Dit is alles wat u moet weten over de naderende verkiezingen:

1. Hoeveel politieke partijen nemen deel?

In totaal zullen 12 politieke partijen deelnemen aan de lokale verkiezingen.

De belangrijkste partijen zijn de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Parti), de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP), de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), Goede Partij (Iyi) en Democratische Partij van de Volkeren (HDP).

Ook nemen deel de Partij Onafhankelijk Turkije (BTP), Grote Eenheidspartij (BBP), Democratische Partij (DP), Democratische Linkse Partij (DSP), Gelukzaligheidspartij (Saadet), Maatschappelijke Democratische Partij (TDP) en Vaderlandpartij (Vatan).

2. Wanneer zijn de kandidatenlijsten afgerond?

Volgens het officiële verkiezingsschema moeten de politieke partijen hun kandidaatslijsten voor 19 februari om 17.00 uur lokale tijd voorleggen aan de kiesraden. Na beoordeling van de kandidaten zullen de kiesraden op 3 maart de definitieve lijsten vrijgeven.

3. Hoe zit het met kiezersregistraties en stembureaus?

Behalve uitzonderingen op grond van de wet, stemt elke kiezer in het stembureau waar hij is geregistreerd. Turkse kiezers kunnen de naam en locatie van hun stembureau bekijken door in te loggen in het online overheidssysteem.

4. Hoe werken verkiezingen in grotere steden?

Kiezers die wonen in de grotere steden van Turkije, metropoolgemeenten, zullen stemmen om een burgemeester voor de hele stad te kiezen, evenals gemeentelijke burgemeesters, gemeenteraadsleden, muhtars (buurtfunctionarissen) en leden van oudere raden.

Turkije heeft 30 grootstedelijke gemeenten, waaronder de hoofdstad Ankara en Istanbul, de stad waar bijna een op de vijf Turkse burgers wonen, evenals Adana, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Izmir , Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon en Van.

5. Hoe werken verkiezingen in kleinere steden?

Kiezers die in kleinere steden wonen, kiezen leden van provinciale algemene raden, burgemeesters, gemeenteraadsleden, muhtars en leden van oudere raden.

6. Hoe werken verkiezingen in dorpen?

Kiezers die in dorpen wonen, kiezen leden van provinciale algemene raden, muhtars en leden van oudere raden.

7. Welke kleur hebben de stembiljetten?

Witte stembiljetten worden gebruikt voor de verkiezing van burgemeesters uit de grootstedelijke gemeente.

Oranje stembiljetten zijn voor het verkiezen van leden van provinciale algemene raden.

Blauwe biljetten zijn voor het verkiezen van gemeentelijke burgemeesters.

Geel is voor het verkiezen van gemeenteraadsleden.

8. Hoeveel enveloppen worden er in stembriefjes gestoken?

Alle verschillend gekleurde stembiljetten van elke individuele kiezer worden in een enkele envelop gestopt.

9. Wat zijn de stemuren?

De stembussen zijn geopend van 07.00 uur tot 16.00 uur. (0400-1300 GMT) in 32 van de 81 provincies van Turkije: Adiyaman, Agri, Artvin, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Elazig, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gumushane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaras, Mardin, Mus, Ordu , Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Sanliurfa, Van, Bayburt, Batman, Sirnak, Ardahan, Igdir. en Kilis.

In de overige provincies zijn de stembureaus geopend van 08.00 tot 17.00 uur lokale tijd (0500-1400 GMT).

10. Wanneer begint het tellen van de stembiljetten?

Het tellen van de stembiljetten begint direct na sluiting van stembussen, na 16.00 of 17.00 uur. (1300 of 1400 GMT), afhankelijk van de stad, zoals hierboven.

11. Welke stemmen worden als eerste geteld?

In grootstedelijke gemeenten begint men eerst met het tellen van stembiljetten voor burgemeesters en daarna districtsburgemeesters, gemeenteraden en muhtars.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 12-02-2019

Feb 12, 2019
Loading posts...