<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2016

Dit schreef Europa over de Turkse miljoenenbijeenkomst

Europese media hebben veel aandacht besteed aan de historische Turkse demonstratie in Istanbul tegen de coup, waar ruim vijf miljoen Turken aanwezig waren.

Nederland

De Nederlandse media spraken in de eerste uren over ‘honderdduizenden’ demonstranten. Later werd dat aantal bijgesteld naar ‘miljoenen’.

Dit schreef Europa over de Turkse miljoenenbijeenkomst

Engeland

De Engelse krant Financial Times schreef dat de meeting de verwachtingen verhoogt voor Turkije, dat daarmee een eenheid heeft gevormd. “De historische bijeenkomst was alle partijen te boven, een keerpunt in de verdeelde politiek in het land. De oppositiepartijen waren ook aanwezig. Een maand eerder had niemand aan zoiets gedacht.” De Financial Times hield het aantal bij “meer dan een miljoen”.

The Independent schreef dat “een zeer groot publiek bijeen is gekomen tegen de coup. Dit was het toppunt van steun aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.”

Dit schreef Europa over de Turkse miljoenenbijeenkomst (4)

The Times gooide het over een andere boeg. “Miljoenen Turken hebben het nieuwe Turkije van Erdoğan verwelkomd.” De Britse publieke omroep BBC gooide daar een schepje bovenop en kopte over de meeting dat Erdoğan de doodstraf steunt omdat het volk dat wil. “Bovendien was een partij niet uitgenodigd”, schreef BBC over de miljoenenbijeenkomst. De BBC hield het aantal ook bij “meer dan een miljoen”.

Sky News sprak ook over de doodstraf, maar informatie over de meeting en aantal ontbrak.

The Guardian: “Erdoğan heeft de Turken na de mislukte staatsgreep verzameld in een demonstratie om de eenheid te tonen.” De Engelse krant benadrukte dat er nog meer Turken waren die naar Yenikapı waren afgereisd, maar dat er geen plek meer was voor hun.

De aandacht voor Turkije was zo groot dat de artikelen over het land allemaal te lezen waren op de eerste pagina van de Engelse kranten.

Duitsland

Duitse media hebben grotendeels geschreven over de toespraak van Erdoğan. Frankfurter Allgemeine Zeitung kopte “wat het volk wil” en schreef over de kritiek van de Turkse president op Duitsland.

Dit schreef Europa over de Turkse miljoenenbijeenkomst (5)

Het Duitse boulevardblad B.Z. was ook ervan op de hoogte dat het Westen de couppoging niet tot weinig heeft veroordeeld. “Dat werd door Erdoğan bekritiseerd”, schreef B.Z.

Bild liet weten dat miljoenen Turken het megaplein een rode kleur hebben gegeven.

Süddeutsche Zeitung benadrukte dat ook de partijen CHP en MHP hebben meegedaan aan de megademonstratie. Daarbij is een foto van een moslima gebruikt met het welbekende ‘Rabia-gebaar’.

Frankrijk

Franse media hadden het over de Turkse spierballen.

Le Monde vond dat Turkije met de meeting zijn spierballen heeft getoond. “Het hele volk, inclusief de oppositiepartijen, staan na de mislukte coup achter Erdoğan.”

De tv-zender France 24 sprak over de kracht van Erdoğan. “Miljoenen Turken hebben gedaan waar de Turkse president om vroeg.” Dat schreef ook het tijdschrift Le Point sprak op zijn website.

België

De Belgische krant La Libre koos een foto van het Turkse persbureau AA als ‘de foto van de dag’ met daarop de enorme menigte. “Na de oproep van Erdoğan zijn meer dan een miljoen Turken bijeengekomen.”

De Turkse president gaat binnenkort spreken met de Russische president Vladimir Putin, schreef de krant in zijn artikel over Turkije dat twee pagina’s in beslag nam. “En dat nu Turkije met het Westen in een koude periode zit. “Wordt dat een nieuwe alliantie tegen de Europese Unie?”, vroeg de krant zich af.

Le Soir liet aan zijn lezers weten dat eerste keer in dertien jaar de Turkse president niet alleen is gelaten op het podium. “De CHP- en MHP-leider waren ook aanwezig. De nationale eenheid was ook aanwezig.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – PARIJS

Aug 08, 2016
Loading posts...