<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
May 11, 2018

Diyanet stelt voor om ook te gaan ‘e-vasten’

Het Turkse presidium voor Religieuze Zaken adviseert moslims ook te gaan e-vasten. Minder tijd doden aan gaming en sociale media tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan en meer tijd besteden aan familie, vrienden en het geloof zal iedereen goed doen, raadt Diyanet aan.

Technologie is cruciaal en maakt ons leven gemakkelijker, benadrukt hoogleraar Geneeskunde İlhan Kılıç in het maandelijkse blad van Diyanet.

“Maar urenlang gamen en veel tijd besteden op sociale media kan uitlopen op verslaving en verstoort banden met mensen en geliefden om je heen. Denk eens aan de behoeftigen bij het bekijken – en publiceren – van eetfoto’s en bezochte locaties. Kijk eens naar elkaars gezicht en praat met elkaar tijdens speciale momenten zoals de iftar en suhoor in plaats van altijd bezig te zijn met je smartphone.”

Kılıç vraagt moslims stil te gaan staan bij de betekenis en inhoud van de Ramadan, die niet enkel over vasten gaat. De Ramadan wordt ook de Koranmaand genoemd.

“Het zou een goede zaak zijn als al die uren die gamers besteden aan mensen die ze niet kennen en nooit (meer) spreken, besteden aan familieleden, buren of vrienden. Hersenen raken namelijk verdoofd en willen hoe dan ook het volgende level in het spel halen: bedenk daartegenover eens hoe je als moslim het volgende niveau in je geloof bereikt”, schrijft Kılıç.

“Wekelijks ontvangen leesberichten over vrijdag – de heilige dag van moslims – klinkt leuk en aardig. Maar dat is niet te vergelijken met de echte preek tijdens het vrijdaggebed die je zonder je mobieltje gefocust beluistert”, schrijft de hoogleraar.

Diyanet vraagt moslims ook niet aan verspillingen te doen, al helemaal niet met voedsel. In de Islam is voedselverspilling verboden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 11-05-2018

May 11, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...