<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 23, 2018

‘Dollarcoup: Turkije wordt economisch aangevallen’

De Turkse vicepremier en regeringswoordvoerder Bekir Bozdağ reageerde woensdag op de grote dollarkoerswijzigingen in Turkije. De Turkse lira heeft een historische dieptepunt bereikt tegenover buitenlandse valuta.

“Ze denken dat ze het Turkse volk kunnen schaden en verkiezingsuitslagen kunnen beïnvloeden door met de dollarkoers te spelen. Schijn bedriegt. Gaat ze niet lukken. De Turkse economie is sterk. Turkije is niet meer tegen te houden”, zei Bozdağ, refererend naar buitenlandse invloeden die de Turkse economie negatief beïnvloeden.

Internationale kredietbeoordelaars en diens handlangers doen er alles aan zodat Turkije zwicht, liet de Turkse vicepremier weten.

“Ze weten dat Turkije zeer sterk zijn pad vervolgd. Ze weten dat Turkije alleen verliest als Recep Tayyip Erdoğan verliest. We zien nu wat ze allemaal net voor de verkiezingen doen. Ik herhaal: net zoals tijdens de coup dit volk is opgekomen voor zijn president, zullen ze dat nu weer doen tijdens de verkiezingen op 24 juni.”

Volgens Bozdağ zullen ‘zij – de aanvallers – weer verliezen en Turkije overwinnen’. “Zij zullen weer treuren, terwijl Turkije vreugdevol zal zijn”, voegde hij aan zijn woorden toe.

Bozdağ waarschuwde ook dat “de degenen die het op Turkije hebben gemunt nog vele andere dingen zullen doen in aanloop naar de verkiezingen en daarmee de huidige Turkse regering willen straffen”.

Ingrijpen

De Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci, zei woensdag dat Turkije de nodige instrumenten heeft in te grijpen. “Autoriteiten hebben sterke instrumenten, de bevoegdheid en verantwoordelijkheid maatregelen te nemen.”

De Turkse centrale bank heeft later in de avond de rente voor liquiditeitsleningen verhoogd. Die ging van 13,5 procent naar 16,5 procent.

Reacties

Economen, hoogleraren en analisten melden op Turkse tv-zenders dat er sprake is van ongewone zaken die de koers zonder enige reden en economische aanleiding manipuleren. “Er is een coup via de dollar aan de gang”, zegt een hoogleraar op een van de meest bekeken Turkse nieuwszenders. “Dit is economisch niet mogelijk, er is sprake van een operatie (aanval)“.

Turkse nieuwsdiensten delen ook grafieken met daarop de ontwikkeling van de dollar tegenover de lira. Sinds de Gezi-protesten in 2013, die Turkije financieel zwaar hebben geraakt, hanteert de dollar een stijgende lijn. Terreuraanslagen, diverse couppogingen, de Amerikaanse rechtszaak tegen Halkbank, verschillende manipulaties en besluit tot vervroegde verkiezingen zorgen voor acute en grote stijgingen in de dollarkoers.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 23-05-2018

May 23, 2018
Loading posts...